Laulumaa Me Valtteri Bottas Kisaraportteja ja kuvia aiemmilta kausilta

KAUSI 2012

Kaudella 2012 Valtteri toimi Williams F1 -tallin kolmoskuljettana.

Tehtäviin kuuluivat mm. perjantain vapaiden harjoitusten ajot 15. kisassa kauden aikana, minkä lisäksi Bottas teki paljon arvokasta testityötä tallin tehtaalla esimerkiksi simulaattoriajoja suorittaen.

Talli oli kauden kuluessa jatkuvasti tyytyväinen Bottaksen panokseen ja hän osoitti toistuvasti olevansa myös kuilpailukykyinen kuski kellottamassa samantasoisia ja jopa parempia aikoja kuin tallin kilpakuljettajat.

MTV3 -sivuston urheiluosiosta löytyy runsaasti artikkeleja koskien Bottaksen suorituksia kauden kuluessa.

VALTTERI BOTTAS JATKAA WILLIAMSILLA VARAKULJETTAJANA
KAUDELLA 2012

F1-talli Williams on ilmoittanut, että Pastor Maldonado jatkaa tallissa kuljettajana. Samalla talli kertoo, että suomalainen Valtteri Bottas jatkaa tallissa varakuljettajana.

Vielä talli ei kertonut sitä, kuka on Maldonadon ohella tallin toinen kisakuljettaja. Bottakselle on luvassa 15 perjantaiharjoitusajoa tulevalla kaudella.

Suomalaislahjakkuus ei aja ensi kaudella mitään muuta sarjaa, vaan keskittyy pelkästään formula ykkösiin. Bottas on mahdollisuudesta kiitollinen.

- Haluan kiittää Frank Williamsia ja koko tallia siitä panoksesta, jota kaikki tallissa ovat tehneet minun auttamiseksi viimeisen kahden vuoden ajan, Bottas sanoi tallin tiedotteessa.

- Mahdollisuus jatkaa tätä uniikkia kehitystä varakuljettajan paikalta antaa minulle mahdollisuuden saavuttaa elintärkeää kokemusta tallin osana.

Bottas pyrkii sanojensa mukaan tekemään kaikkensa auttaakseen tallia sekä radalla että sen ulkopuolella.

Lähde: MTV3 urheilu-uutiset

KAUSI 2011

MACAO GRAND PRIX - FORMULA 3 -KUTSUKILPAILU 17. - 20.11.2011

Torstai aamupäivän vapaat harjoitukset jäivät Valtterilta ajamatta lennolta myöhästymisen vuoksi.
Siirtyminen Abu Dhabin F1 -testeistä Macaoon kisapaikalle teki tiukkaa.

Lue lisää MTV 3:n sivuilta.

Pakollisesta iltapäivän ensimmäisesta aika-ajossa Vale ehti ajaa muutaman kierroksen, mutta se riitti osallistumiseen.
Perjantain ensimmäiset harjoitukset sujuivat hyvin ja Valtteri oli neljäs 0,4 sekuntia kärjestä jäljessä. Iltapäivän aika-ajossa Bottas sijoittui myös neljänneksi 04, sekunnin erolla kärkeen.

Lauantaina ajettiin esifinaali ja heti ensimmäisissä mutkissa Valtteri haastoi edellä ajavia, mutta ei onnistunut ahtaalla katuradalla ohitusyrityksissään ja tuli ruutulipulle neljäntenä.

Sunnuntain finaalin startti onnistui hyvin ja Vale nousi nopeasti sijalle kaksi ja kaikki näytti hyvältä. Kierroksella neljä, puolustaessaan sijoitustaan, Bottas osui vasempaan reunakaiteeseen ja seurauksena oli valitettava keskeytys.

Lue lisää Maikkarin netistä:
Bottas onnistui hienosti aika-ajossa

Bottas hyvin mukana kärkitaistossa

Voittotaistelu päättyi seinään

Tähän Bottaksen kisa päättyi - katso video

NUORTEN KULJETTAJIEN F1 -TESTI ABU DHABI 15. - 16.11.2011

Valtterin F1-uran ensimmäinen kierros alkoi Abu Dhapissa 15.11.2011 klo. 09.00. Ensimmäisen päivän testit sujuivat ilman ongelmia ja Valtteri sopeutui nopeasti auton g-voimiin. Muutamien kierrosten jälkeen tiimi pystyi aloittamaan ennalta sovitun testiohjelman.Testit ajettiin koko päivän suhteellisen painavalla autolla.

Toisena päivänä tiimi jatkoi siitä mihin edellisenä päivänä jäätiin ja vähän ennen puoltapäivää kokeiltiin vuoden 2012 pakoputkistojärjestelmää. Myöhemmin iltapäivällä autoa kevennettiin ja Valtteri pääsi kokeilemaan kunnon aikakierroksia.Tuloksena oli listan neljäs sija. Tiimi oli suoritukseen tyytyväinen. Valtteri jäi Maldonadon viikonloppuna ajamasta aika-ajoajasta 0,6 sek. Hän käytti nopeilla kierroksillaan tulevan kauden 2012 renkaita, jotka Pirellin mukaan ovat jonkin verran hitaampia kuin kaudella 2011 käytetyt. Valtteri ajoi kahden päivän aikana kolmen kisapituuden verran.
Toisen päivän viisi nopeinta:
Vergne/Red Bull 1.40.188,
Bianchi/Ferrari 1.40.279
Paffett/Mac Laren 1.41.756
Bottas/Williams 1.42.367
Cecotto/Force India 1.42.873

Valen oma kommentti yhden unelman toteuduttua: Nyt alkaa olla vehkeet vähän sinne päin :-)

Lue lisää MTV 3:n uutisista:

Bottas vakuutti....

Bottas petrasi...

Bottasi kokeili ensi kauden innovaatiota

Kunpa pääsisi ajamaan enemmän

"Jonain päivänä Valtteri on yksi suurista!"

Bottas avasi toisen testipäivänsä hurjasti

Bottas päivän neljänneksi nopein

Bottas suhteellisesti päivän nopein

Valtteri hurjalla kiireellä seuraavaan kisaan

Yksi unelmista on täytetty!

BOTTAKSEN VIIKONLOPPU BRITANNIAN F3 -KISOISSA

Lauantaina kuudes tila

Lue lisää.

SUNNUNTAINA 25.9. UPEA STARTTI JA VOITTO
GP3-sarjan mestari Valtteri Bottas ajoi sunnuntaina voiton Britannian F3-sarjan osakilpailussa Donington Parkin radalla.

Lue lisää.

 

GP3 Kahdeksas kisaviikonloppu. Monza, Italia 9. - 11.9.2011Valtteri Bottas sarjan voittoon!

PERJANTAI 9.9. HARJOITUKSET
Valtteri Bottas aloitti GP3-mestaruuden ratkaisevan Italian viikonlopun ajamalla ensimmäisessä harjoituksessa kolmanneksi.

Bottas kiersi Monzan radan ajassa 1.44,341 jättäen mestaruutensa kovimman uhkaajan James Caladon taakseen 8 sadasosan erolla. Harjoituksen kärkimies Nico Müller piti 0,38 sekuntia Bottasta nopeampaa vauhtia.

Valtteri Bottas ei ajanut lainkaan GP3-sarjan toisessa harjoituksessa Italian Monzassa.

Sarjan mestaruutta jahtaava Bottas päätti säästää renkaitaan lauantain aika-ajoon, jossa on jaossa paalupaikan lisäksi kaksi mestaruuspistettä. Bottaksen ART-tallikaveri James Calado, joka on sarjassa toisena 5 pistettä suomalaista perässä, teki saman ratkaisun ja jätti harjoituksen väliin.

- Tänä viikonloppuna pitää pistää tiimikaveria päihin. Kumpikin tietenkin haluaa kovasti voittaa, Bottas sanoo asetelmasta MTV3:lle.

Lue lisää täältä.

Lue myös Bottaksen jatkosuunnitelmista täältä.

LAUANTAI 10.9. AIKA-AJOT
BOTTAKSELLA JA CALADOLLA HURJA TAISTO AIKA-AJOISSA
Valtteri Bottas starttaa viidennestä lähtöruudusta GP3-sarjan Italian Monzan lauantain osakilpailuun.

Bottas johtaa sarjan mestaruustaistoa viidellä pisteellä ennen ART-tallikaveriaan James Caladoa. Calado oli aika-ajon kuudes.

Aika-ajossa Bottas ja Calado taistelivat hurjasti. Heti renkaidenvaihdon jälkeen kuskit tulivat samaan aikaan radan ensimmäiseen shikaaniin. Bottas joutui perääntymään tilanteessa, jotta hän ei olisi mennyt leveäksi. Samalla Calado pääsi ajamaan nopeimman kierroksensa.

LAUANTAI 10.9. ENSIMMÄINEN FINAALI
  VALTTERI BOTTAS VOITOLLA GP3 SARJAN MESTARIKSI JÄNNITTÄVÄN KISAN JÄLKEEN

Valtteri Bottas varmisti rata-autoilun GP3-sarjan tämänvuotisen mestaruuden voittamalla Italian Monzassa lauantain osakilpailun.

Bottas lähti matkaan viidennestä ruudusta, mutta nousi kolmanneksi jo startissa. Bottas otti johtopaikan seitsemän kierrosta ennen maalia ohittamalla Nico Müllerin ja piti kärkisijan ruutulipulle asti.

Bottas kasvatti sarjajohtonsa tavoittamattomaan 7 pisteeseen ennen ART-tallikaveriaan James Caladoa, joka sijoittui lauantaina toiseksi. Calado yritti vielä kilpailun viimeisellä kierroksella Bottaksen ohittamista nousemalla jo rinnalle, mutta Bottas piti ykkössijan ruutulipulle 0,378 sekunnin erolla Caladoon.

GP3-kaudesta on jäljellä enää yksi osakilpailu, joka ajetaan sunnuntaina. Calado voi vielä nousta tasapisteisiin Bottaksen kanssa, mutta siinäkin tapauksessa mestaruus menisi Bottakselle, jolla on enemmän osakilpailuvoittoja kuin Caladolla.

Lue myös: 
Valtterin jatkotoiveista

SUNNUNTAI 11.9. TOINEN FINAALI
BOTTAKSEN KAUSI PÄÄTTYI KOLAROINTIIN JA KÄRKIAIKAAN

Lauantaina GP3-mestaruuden varmistanut Valtteri Bottas päätti kauden 17. sijaan kolaroituaan avauskierroksella Monzan kisassa.

Bottas aloitti kisan erinomaisesti nousemalla kahdeksannesta lähtöruudusta neljänneksi. Avauskierroksen lopussa hän kuitenkin ajoi vauhdilla Conor Dalyn perään ja sai varikon läpiajorangaistuksen. Bottas pystyi jatkamaan ja ajoi kilpailun viimeisellä kierroksella sunnuntain nopeimman kierrosajan.

Sarjan lopputilanteessa kakkoseksi päätynyt Bottaksen tallikaveri James Calado ajoi Monzan päätöslähdön ruutulipulle toisena, mutta sai lopussa kolarin aiheuttamisesta rangaistuksen, jota hän ei kuitenkaan mennyt suorittamaan. Rangaistus lisättiin Caladon aikaan, joten hän putosi 14:nneksi.

GP3 Seitsemäs kisaviikonloppu. Spa, Belgia 26. - 28.8.2011Valtterilla riemua ja murheita samana viikonloppuna

PERJANTAI 26.8. HARJOITUKSET
Perjantaiaamuna ajettiin vain yhdet 40 minuutin vapaat harjoitukset.Valtteri oli harjoitusten nopein mies ja eroa seuraavaan tuli lähes 0,3 sekuntia. Harjoitusten kolme nopeinta olivat Bottas, Evans ja  Calado. Harjoitukset ajettiin kuivalla radalla.
Lue lisää MTV 3 -urheilusivuilta.

LAUANTAI 27.8. AIKA-AJOT
Lauantain aika-ajot ajettiin yön sateen jälkeen puolikuivassa kelissä ja hitaasti kuivuvalla radalla. Alussa kuljettajat olivat radalla sadekelin renkailla ja aivan lopussa kuivankelin renkailla.Aika-ajon kolme nopeinta: Calado 2.20.146, Bottas 2.20.234, Melker 2.21.315.
Lue lisää MTV 3 -urheilusivuilta.

LAUANTAI 27.8. ENSIMMÄINEN FINAALI
Ensimmäinen finaali ajettiin myöhemmin lauantai-iltapäivällä. Startti kakkosruudusta onnistui hyvin ja Valtteri nousi ensimmäisessä mutkassa kärkeen ja pystyi välittömästi tekemään eroa toisena ajavaan tiimikaveri Caladoon, eroa oli parhaimmillaan noin 10 sekuntia. Kilpailu ajettiin heikossa vesisateessa.Kilpailun kolme nopeinta: Bottas, Calado, Melker.
Lue lisää MTV 3 -urheilusivuilta.

SUNNUNTAI 28.8. TOINEN FINAALI
Sunnuntain finaali ajettiin aikaisin aamulla ja Valtteri starttasi kilpailuun käännetyssä lähtöjärjestyksessä ruudusta kahdeksan. Lähtö onnistui ruuhkista johtuen kohtuullisesti, mutta Vale onnistui ensimmäisten kierrosten aikana nousemaan jo neljänneksi. Taistelussa sijoituksista tuli vähän osuttua yhteen Melkerinkin kanssa, mutta matka jatkui kunnes neljä kierrosta ennen ruutulippua moottorin tehot hävisivät ja matkanteko oli tuskallista. Ruutulipulle Valtteri linkutti sijalla 19. Kilpailun kolme nopeinta olivat: Stanaway, Calado,Muller. Kilpailu ajettiin puolikuivalla radalla.
Lue lisää MTV 3 -urheilusivuilta.
Valtterin kommentit sunnuntain kisasta löydät täältä.

Seuraava osakilpailu ajetaan 10-11.9.2011 Italian Monzassa.
Ohessa sarjatilanne ennen kauden viimeisiä osakilpailuja:
1. Bottas 52
2. Calado 47
3. Melker 38

GP3 Kuudes kisaviikonloppu. Hungaroring, Unkari 29. - 31.7.2011

PERJANTAI 29.7. HARJOITUKSET
Perjantain ensimmäiset vapaat harjoitukset menivät hieman hukkaan hitaasti kuivuvalla radalla ja kilpakumppanin
pahan ulosajon seurauksena.Toisissa harjoituksissa iltapäivällä alkoi sitten kulkea ja tuloksena iltapäivän harjoitusten nopein aika 0.064 sekunnin erolla tiimikaveri Caladoon.

LAUANTAI 30.7. AIKA-AJOT
Lauantain aika-ajot ajettiin kuivalla ja kaikki toimi loistavasti! Tuloksena kauden ensimmäinen paalupaikka 0,35 sekunninerolla seuraavaan.

LAUANTAI 30.7. ENSIMMÄINEN FINAALI
Lauantaina ajetun ensimmäisen finaalin startti onnistui hyvin ja Valtteri piti kärkipaikkaa lähdöstä maaliin.

"Kaikki toimi hienosti nyt kuivallakin. Alussa vedin niin kovaa kuin pääsin, mutta tuossa lopussa halusin hieman jo säästäärenkaita. Hieno fiilis!"
Kilpailun kolme nopeinta: Bottas,Cristensen,Quaife-Hobbs.

SUNNUNTAI 31.7. TOINEN FINAALI
Sunnuntaina aikaisin aamulla ajetun finaalin startti kahdeksannesta ruudusta onnistui kohtuullisesti ja alkuruuhkissa Vale menetti muutaman sijan. Kilpailun edetessä hän nousi kohti kärkeä pikkuhiljaa.Turva-autokin vieraili kertaalleen kostealla radalla ja kun lähdettiin viimeiselle kierrokselle, Valtteri oli noussut jo toiseksi ja samalla sijalla ruutulipulle.

"Ihan ok. En halunnut enää tuossa lopussa yhden pisteen takia ottaa turhia riskejä."
Kilpailun kolme nopeinta: Haryanto, Bottas, Calado..
Sarjatilanne, kun kaksi kilpailuviikonloppua on ajamatta:
1. Bottas 41
2. Sims 34
3. Melker 32
4. Williamson 31
5. Calado 31

GP3 Viides kisaviikonloppu. Nürburing, Saksa 22. - 24.7.2011

PERJANTAI 22.7. HARJOITUKSET
Valtteri oli perjantain ensimmäisten testien 11. Iltapäivän toisiin harjoituksiin tehtiin todella radikaaleja muutoksia autoon ja se tuntui toimivan välittömasti, tuloksena harjoitusten neljänneksi nopein aika 0.257 sekuntia kärkeen, tosin aikaa "uudelta tuntuvaan" autoon tutustumiseen jäi vähän.

LAUANTAI 23.7. AIKA-AJO
Lauantain aika-ajo ajettiin kuivalla ja siitä tuloksena 11. sija 0,45 sekuntia kärkeen.
"Ei oikein ymmärrä, kaikki tuntuu hyvältä ja luulin, että nyt tuli hyvää aikaa. Tulee kova viikonloppu, jos ei löydetä vauhtia lisää", kommentoi Vale aika-ajon jälkeen.

LAUANTAI 23.7. ENSIMMÄINEN FINAALI
Ensimmäinen finaali ajettiin myöhään lauantai-iltapäivällä. Startti onnistui hyvin ja Valtteri nousi ensimmäisellä kierroksella neljänneksi ja onnistui vielä kilpailun aikana nousemaan pykälän paremmalle sijalle.Takaa ei ollut juurikaan uhkaa ja näin ruutulipulle kolmantena. Ongelmana oli edelleen hyvä kilpailuvauhti. Kilpailu ajettiin kuivalla.
Kilpailun kolme nopeinta: Haryanto, Williamson, Bottas.
SUNNUNTAI 24.7. TOINEN FINAALI
Sunnuntain finaalin startti kuudennesta ruudusta onnistui hyvin ja Valtteri onnistui nousemaan ensimmäisen
kierroksen aikana kärkeen ja hieman karkuun. Kilpailu oli hyvin kontrollisssa alusta alkaen ja näin kauan odotettu voitto oli tosiasia. Kilpailu ajettiin heikossa vesisateessa.
Kilpailun kolme nopeinta: Bottas, Sims, Melker..
"Nyt on vähän kevyempi olo. Rengaspaineet ja kaikki meni kyllä nyt nappiin", Vale totesi helpottuneena.

GP3 Neljäs kisaviikonloppu. Silverstone, Iso-Britannia 8. - 10.7.2011

8.7. HARJOITUKSET
Perjantain kummatkin vapaat harjoitukset sujuivat ongelmitta ja Valtteri oli toistuvasti viiden nopeimman joukossa.
9.7. AIKA-AJO
Aika-ajo ajettiin aikaisin lauantaina ja siinä Valtteri oli ensimmäisillä tuoreilla renkailla ajetun jakson viiden nopeimman joukossa.Toisella sarjalla hän ei aivan pystynyt parhaimpaansa viimeisellä sektorilla olleen liikenteen johdosta.Lähtöruuduksi ensimmäiseen finaaliin 7 ja eroa nopeimpaan 0,7 sekuntia.

1. FINAALI 9.7.
Ensimmäinen finaali ajettiin lauantai-iltapäivällä. Hieman ennen starttia alkoi sataa vähän vettä, vain muutama tiimi oli varautunut vesisateeseen ja he olivat vaihtaneet sadekelinrenkaat ennen lämmittelykierrokselle lähtöä.ART-tiimi päätti lähteä kilpailuun kuitenkin kuivan kelin renkailla, kuten suurin osa tiimeistä. Sade yltyi kuitenkin välittömästi ja tiimi kutsui Valtterin renkaiden vaihtoon samalla, kun lähtö tapahtui. Varikolla alkoi aikamoinen sählinki, kun lähes kaikki kuljettajat vaihtoivat renkaita.Valtteri selvisi radalle kymmenenneksi ja nousi muutaman ajetunkierroksen jälkeen kahdeksanneksi. Mutta varikolta lähtiessään hän oli ajanut kanssakilpailijan eteen ja tuomaristo langetti siitä varikonläpiajorangaistuksen. Kilpailu oli käytännössä siinä ja Vale ajoi ruutulipulle sijalla 17.

2. FINAALI 10.7.
Muutaman kuljettajan hylkäyksistä johtuen Valtterin lähtöruutu sunnuntain finaaliin oli 15. Startti onnistui hyvin ja Bottas onnistui heti lähdön jälkeen nousemaan sijalle 12 ja sillä sijalla hän ajoi ruutulipulle asti.

GP3 Kolmas kisaviikonloppu.

Valencia, Espanja 24. - 26.6.2011

HARJOITUKSET
Valtteri oli perjantain kummissakin vapaissa harjoituksissa hyvässä vauhdissa ja Valencian katurata tuli hänelle nopeasti tutuksi. Iltapäivän lopuksi kolme nopeinta olivat:
Dilman 1.58.968
Calado 1.59.029,
Bottas 1.59.050.
AIKA-AJO 25.6.
Lauantain aika-ajoissa Valtteri oli ensimmäisillä tuoreilla renkailla ajetun jakson kolmas, mutta toisella sarjalla ei enää pystynyt parhaimpaansa, joten sijoitukseksi tuli 9.

1. FINAALI 25.6.
Lauantain finaaliin tuli hylkäyksistä johtuen kahdeksas lähtöruutu. Lähtö onnistui hyvin ja ensimmäisten mutkien ruuhkista huolimatta Vale onnistui nousemaan viiden kärkeen, mutta kilpailun edetessä joutui taistellen luovuttamaan muutaman sijan ollen maalissa 7.
"Meidän vauhti ei kisassa riitä oikein mihinkään...Ne, jotka takaa tuliva,t häipyivät aika nopeasti ja me ajettiin sitten tiimikaveri Caladon kanssa samaa väliä."

2. FINAALI 26.6.
Sunnuntain finaaliin lähdettiin sitten kahdeksan ensimmäisen osalta käännetyssä järjestyksessä, joten Valtterin lähtöruutu oli numero kaksi. Startti onnistui hyvin ja ensimmäiseen mutkaan mentiin Caladon johtaessa, Bottas toisena. Sen jälkeen Smith ja Sims.
Kilpailu oli heti hyvin kontrollissa ja kaikki näytti muutaman kierroksen jälkeen hyvältä, mutta takaa tuli koko viikonlopun hyvässä vauhdissa ollut Sims ja onnistui taistelun jälkeen ohittamaan Valtterin. Ruutulipulle tultiin järjestyksessä Calado, Sims ja kolmantena Bottas.
"Nyt tuntui jo hieman paremmalta, mutta paljon meillä on vielä tehtävää. Nyt vaan leukaa rintaan ja on tehtäväkovasti hommia, jotta tämä suunta jatkuu."

Kauden kolmas kilpailuviikonloppu on siis takana ja tuomisina kuusi sarjapistettä.

GP3 Toinen kisaviikonloppu. Barcelona, Espanja 20. - 22.5.2011

ENSIMMÄINEN HARJOITUS 20.5.2011 Valtteri ajoi kärkiajan.

Lotus ART -tallin autolla ajava Bottas kiersi radan aikaan 1.38,726 päihittäen näin toiseksi nopeimmin ajaneen Arden-kuskin Mitch Evansin 0,108 sekunnilla.

- Turkin jälkeen tehtiin muutoksia mm. ajokorkeuteen ja rengaspaineisiin. Tavoite eturiviin ja podiumille, Bottas kommentoi MTV3:lle.

MTV3 - Jani Merimaa

TOINEN HARJOITUS 20.5.2011
Valtterin vauhti riitti kuudenneksi toisessa harjoituksessa.

Perjantain ensimmäisessä harjoituksessa kärkiajan tehnyt Bottas ajoi toisessa harjoituksessa kierrosajan 1.40,072, joka jäi 0,281 sekuntia sveitsiläisen Nico Müllerin kärkiajasta. Bottaksen edelle sijoille neljä ja viisi ajoivat hänen Lotus ART -tallikaverinsa James Calado ja Pedro Nunes.

MTV3 - Jani Merimaa

AIKA-AJOT 21.5.2011
Valtteri  sähläsi aika-ajossa, sormi väärällä napilla.

Perjantain ensimmäisen harjoituksen kärkiajan tehnyt Bottas jäi lauantaiaamun aika-ajossa kymmenenneksi 0,576 sekuntia paalupaikka-ajasta jääneenä.

- Sormi osui nopealla kierroksella jarrubalanssia säätäessä napille, joka "tappaa" moottorin. Puoli sekuntia hukkaan, ainakin, Bottas manasi MTV3:lle.
(MTV3)

ENSIMMÄINEN FINAALI 21.5.2011
Valtteri ajoi kisan nopeimman kierroksen.

Tämä jäikin Bottaksen saldoksi lauantailta johtuen epäonnesta aika-ajossa ja siitä johtuneesta huonosta lähöruudusta. Kun kaikki kuskit ajavat samanlaisilla autoilla ja ohituspaikkoja ei ole ruhtinaallisesti, sijoitus kovasta yrityksestä huolimatta oli lauantain kisassa kymmenes.

- Ei onneksi ihan tyhjin käsin, vaikka aika-ajossa tuli mokattua. Kyllä se vaan on niin, että aika-ajossa pitää olla joko ensimmäisessä tai toisessa rivissä, jos haluaa kerätä paljon pisteitä, Bottas linjaa.

TOINEN FINAALI 22.5.2011
Valtterin saldoksi sunnuntain kisasta jäi kuudennesta sijasta tullut yksi piste.

Bottas on kahden kisaviikonlopun jälkeen sarjassa 11. sijalla 7 pisteen kera. Tasaisen sarjan neljäs sija on vain 1 pisteen päässä. Sarjaa johtavalla Nigel Melkerilla on jo 22 pistettä.

- Yksi piste. On se jotain. Sekin voi auttaa tätä kautta. Siinä on näköjään sarjataulukossa kahdeksassa pisteessä aika paljon porukkaa. Ei tässä mitään ole vielä menetetty, Bottas sanoi MTV3:lle.

Lauantain kisan nopeimmasta kierroksesta tuli viikonlopun toinen piste. Mahdollisuudet hupenivat aika-ajossa, kun Bottas painoi vahingossa moottorin sammuttanutta nappia.

GP3-luokassa ajetaan kaksi testijaksoa ennen seuraavaa osakilpailua, joka on ohjelmassa Espanjan Valenciassa juhannuksena.

- Ei tässä mitään paniikkia. Vauhtia meillä riittää, joten jatketaan vaan samanlaista tekemistä ja hoidetaan Valencia ilman virheitä. Kyllä ne tulokset alkavat sieltä tulla. Koitetaan löytää testeistä vielä pikkaisen lisää vauhtia, Bottas sanoi.

MTV3 - Jani Merimaa ja Oskari Saari

GP3 Ensimmäinen kisaviikonloppu. Istanbul, Turkki 6. - 8.5.2011

ENSIMMÄINEN HARJOITUS perjantai 6.5.2011
Valtteri Bottas ajoi perjantaina nopeimman ajan GP3-luokan ensimmäisissä harjoituksissa Turkin Istanbulissa.Bottas oli 0,411 sekuntia nopeampi kuin toiseksi ajanut Hollannin Nigel Melker. Sateisessa säässä käydyissä harjoituksissa Matias Laine oli 16:s ja Aaro Vainio 23:s. Laine jäi Bottaksesta 1,162 ja Vainio 1,688 sekuntia.

TOINEN HARJOITUS perjantai 6.5.2011
Lotus ART -tallin Valtteri Bottas piti yhdeksänneksi parasta vauhtia GP3-sarjan toisessa harjoituksessa Turkin Istanbulissa. Iltapäivän harjoitus ajettiin kuivassa kelissä ja kärkeen kiilasi Nigel Melker ajalla 1.46,151. Bottas jäi kärkiajasta 0,373 sekuntia.

ENSIMMÄINEN KISA lauantai 7.5.2011
Valtteri Bottas avasi GP3-kauden sijoittumalla neljänneksi. Bottas lähti matkaan neljännestä ruudusta, johon hän nousi aika-ajojen kuudennelta sijaltaan muiden kuljettajien saamien lähtöruuturangaistuksien takia. Avauskisan voitti hollantilainen Nigel Melker, josta Bottas jäi 3,8 sekuntia.

Neljännestä ruudusta GP3-kauden avauskisaan startannut Valtteri ajoi Turkin Istanbulin radalla maaliin samalla sijalla, kovista ohitusyrityksistään huolimatta. Bottas ei ollut kovin tyytyväinen lopputulokseen.

- "Kyllä oli tosi vaikea ohittaa. Sen kyllä huomasi aika nopeasti. Koska edessä ei tapahtunut riittävästi, niin siinä sitten ajelin minkä autosta lähti. Kyllä yritystä oli, aina kun pienikin tilaisuus tuli, mutta ohi en vaan päässyt. Takasuoran päässä en päässyt kertaakaan sisäpuolelle sillä lailla, että olisi voinut tosissaan yrittää ohitusta. Dillman puolusti kyllä hyvin linjojaan edessäni."

Oliko autojen suoranopeuksissa suurempia eroja?

- "Vaikea sanoa, mutta en minä usko että näissä autoissa kovin suuria eroja on. Se tosin vähän helpotti minun ajamisia, että pari miestä putosi rankkareiden takia minun taakse. Harmi, että lähdössä, joka oli ihan hyvä, tuli vähän ahdasta ja oli pakko nostaa jalkaa kaasulta, muuten olisin ajanut seinään."

"Aika-ajon merkitys on näissä kisoissa näköjään todella suuri ja ne pitää jatkossa ajaa paremmin", totesi Bottas vielä.
Haastattelu: Erkki Mustakari, MTV3

Tulokset:
1. Nigel Melker, NED, Mücke Motorsport
2. Andrea Caldarelli, ITA, Tech1 + 0,6
3. Tom Dillman, FRA, Carlin Motorsport + 2,9
4. Valtteri Bottas, FIN, Lotus ART + 3,8
5. Antonio Felix da Costa, POR, Status + 4,4
6. Mitch Evans, NZL, Arden + 7,2
7. Michael Christensen, DEN, Mücke M. + 10,6
8. Alex Sims, GBR, Status + 11,7

...
15. Aaro Vainio, FIN, Tech1 + 26,3
18. Matias Laine, FIN, Manor + 29,8

TOINEN KISA sunnuntai 8.5.2011
Valtteri Bottas putosi kahdeksanneksi GP3-luokan kauden toisessa osakilpailussa Turkin Istanbulissa. Vale lähti toiseen kilpailuun viidennestä lähtöruudusta, mutta oli koko kilpailun suurissa vaikeuksissa.

Viidennellä kierroksella eilisen kilpailun voittanut hollantilainen Nigel Melker pyyhkäisi Bottaksen ohi ja pian sen jälkeen saman teki Italian Andrea Caldarelli. Kierrosta myöhemmin Addax Teamin brittikuski Dean Smith pääsi niin ikään suomalaisen edelle. Kilpailun voitti Ison-Britannian Alexander Sims. Maaliin Bottas ajoi kahdeksantena 22,7 sekuntia voittajalle hävinneenä.

- " Ei siitä tänään tullut oikein mitään. Suoravauhti oli kummallisesti täysin kateissa ja silloin on tällaisella radalla aika vaikea puolustaa sijoitustaan, edellä ajavien ohittamisista puhumattakaan", kertoi pettynyt Bottas kilpailun päätyttyä.

-  "Meidän on nyt mietittävä, mistä vaatimaton suoravauhtimme johtui, sillä periaatteessa näiden autojen pitäisi olla kaikki samanlaisia. Ehkä rengaspaineista voisi löytyä jokin vastaus meidän ongelmaamme. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin löytää hyvä vauhti aika-ajoon, sillä nopeilla radoilla ei näillä autoilla pääse ohi kuin vain silloin, kun edessä ajava tekee pahemman luokan ajovirheen", lisäsi Bottas vielä.

2. osakilpailun tulokset (15 kierrosta, 79,862 km):

1. Alex Sims, GBR, Status 27.03,624
2. Michael Christensen, DEN, Mücke + 7,406
3. Nigel Melker, NED, Mücke + 13,983
4. Antonio Felix Da Costa, POR, Status + 17,667
5. Andrea Caldarelli, ITA, Tech1 + 17,876
6. Dean Smith, GBR, Addax + 18,760
7. Mitch Evans, NZL, Arden + 18,948
8. Valtteri Bottas, FIN, Lotus ART + 22,792

Kilpailun nopein kierros (2 lisäpistettä): Alex Sims, 1.47,601 (keskinopeus 178,593 km/h)
26 kuljettajaa ajoi maaliin asti.

Kisakoosteen lähteenä MTV3: nettisivut / Erkki Mustakari.

GP3 -testit. Barcelona, Espanja 12. - 14.4.2011

"Ollaan saatu tänään autoa paremmaksi ja ajotyyli GP 3:lle sekä Pirellin renkaille alkaa löytyä pikkuhiljaa", totesi Vale.
Kolmantena päivänä tiimi halusi kokeilla muutamia uusia säätöjä ja niiden toimivuutta pitkissä vedoissa sekä aivan lopussa myös uusilla renkailla, joilla Valtteri jäi hieman kärjen vauhdista.

GP3 -testit. Silverstone, Englanti 29. - 31.3.2011

Valtteri oli ensimmäisen päivän aikana aina radalla ollessaan toistuvasti kahden nopeimman kuljettajan joukossa.Testit jatkuivat kahtena seuraavana päivänä erilaisten säätöjen kokeiluina ja ART Lotus-tiimi keskittyi ensisijaisesti kilpailunomaisiin pitkiin testijaksoihin. Sijoitus ei näin aina ollut listan kärkipäässä, mutta kilpailuvauhti oli hyvää.
"Emme saanneet autoa aivan sellaiseksi kuin olisin halunnut, mutta teemme muutoksia Barcelonan testeihin niin uskon, että alkaa osua", kommentoi Valtteri.

GP3 -testit. Paul Rigard, Ranska 3. - 4.3.2011

Torstaina satoi lähes koko päivän ja päivä meni rutiininomaisesti. Päivän päätteeksi vesisateessa Valtteri oli tiimikaveri Caladon kanssa kaksi nopeinta radalla. Olosuhteista johtuen tarkempi vertailu muihin oli hankalaa.
Tiimi sai vietyä suunnitellun ohjelman lävitse ilman ongelmia.

Perjantai aamupäivä ajettiin kokonaisuudessaan hitaasti kuivuvalla radalla ja aina radalla ollessaan Valtteri oli listan kärjessä. Iltapäivällä päästiin sitten ajamaan täysin kuivalla radalla. Tiimi testasi paljon ja hieman ongelmia tuotti Pirellin suhteellisen pehmeä rengas. Päivän lopussa uusilla renkailla ajetun jakson jälkeen Valtteri oli listalla kahdeksantena 0,35 sek kärkeen.

"Ihan ok fiilis. Totuin iltapäivällä kuivalla aika hyvin kalustoon. Lopussa oli muutamalla nopealla aina vähän liikennettä. ihan hyvät testit."

DTM -testi. Estoril, Portugali 22.2.2011

Testi oli palkinto Mercedekseltä kauden 2010 menestyksestä. Testit menivät hyvin ja jo muutaman kierroksen jälkeen tiimi oli innoissaan Valtterin vauhdista. Hän ajoi päivän aikana noin 100 kierrosta ja lopussa uusilla renkailla ajetussa jaksossa hän kellotti yhdessä Jamie Greenin kanssa päivän nopeimman ajan.

"Yllättävän paljon samaa kuin formulassa. Totuin aika nopeasti pitoon ja tyyliin ajaa hieman painavammalla autolla. Hieno kokemus ja oli mukava ajaa pitkän tauon jälkeen", Vale kommentoi.

Valtteri Bottas ajaa ensi kaudella GP3-sarjassa

Formulalupaus Valtteri Bottas taistelee ensi kaudella GP3-sarjan mestaruudesta ART-tallin autolla. Williamsin F1-testikuljettajana työskentelevä Bottas siirtyy GP3-sarjaan F3-eurosarjasta, jossa hän kilpaili kaksi viime kautta.
 GP3-sarja on eräänlainen GP2-sarjan pikkuveliluokka, jonka osakilpailut ajetaan Euroopan F1-kisojen yhteydessä. GP2-sarjaa puolestaan pidetään viimeisenä portaana ennen kuninkuusluokka F1:tä.

- Hyviä puolia on muun muassa se, että GP3:ssa ajetaan monena viikonloppuna F1-kisojen yhteydessä. Pääsen entistä paremmin näytille ykkösten suuntaan ja voin viettää aikaa myös Williamsin kisatiimin kanssa, Bottas kertoi STT:lle.
- Myös se on tärkeää, että tässä sarjassa ajetaan Pirellin renkailla, jotka tulevat ensi kaudeksi käyttöön myös F1:een. Saan arvokasta kokemusta renkaista, Bottas kertoo.
Bottas myöntää, että hinku F1-kisakuljettajaksi on kova. Silti hän korostaa, ettei hoppua kuninkuusluokkaan ole.
- Normaalitilanteessa suunnitelma on sellainen, että ajan yhden kauden GP3:ssa, yhden kauden GP2:ssa ja sitten katsotaan, löytyykö F1:stä kisakuskin paikkaa.

KAUSI 2010

F3 -kutsukilpailu Macao, Kiina 19.-21.11.2010

Macao2010kapea

Bottas kutsukisan kolmonen
Valtteri Bottas ylsi kolmanneksi rata-autoilun F3-luokan kutsukilpailussa Macaossa sunnuntaina. Bottas hävisi italialaisvoittaja Edoardo Mortaralle hivenen yli kolme sekuntia.
 Toiseksi ajoi belgialainen Laurens Vanthoor. F3-eurosarjan mestari Mortara voitti Macaossa myös viime vuonna. Tuolloin Valtteri sijoittui viidenneksi.
Bottas menetti toviksi paikkansa kolmen kärjessä, kun Marco Wittmann ohitti hänet turva-auton poistuttua radalta.

-Edoardo ja Laurens olivat jo liian kaukana, kun pääsin takaisin kolmanneksi, Bottas kertoi.

Macaon Intercontinental-cupiin kerääntyi F3-sarjojen parhaimmisto ympäri maailman. Kahdeksan kärjestä kuusi tuli F3-eurosarjasta.

F3 Euro-sarjan päätösviikonloppu. Hockenheimring, Saksa 15.-17. 10. 2010

Bottas uusi viime kauden kolmannen sijan sarjassa
Suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas kirjautti formula kolmosten Eurosarjasta saman sijoituksen kuin debyyttikaudellaan viime vuonna. Bottas oli kauden päätöskisassa kolmas, ja sama sijoitus oli myös sarjan loppupisteissä.
Bottaksella oli saumaa vielä sarjan kakkoseksi, mutta se olisi vaatinut voittoa sunnuntaina. Ensimmäisen voittonsa sarjassa ottaneeseen Espanjan Daniel Juncadellaan jäi kuitenkin eroa yli 14 sekuntia, joten toiveet kakkossijasta jäivät kauas toteutumisesta. Bottas tuli maaliin neljäntenä, mutta sijoitus koheni belgialaisen Laurens Vanthoorin hylkäyksen myötä. Eurosarjan voiton otti Italian Edoardo Mortara 25 pisteen erolla Saksan Marco Wittmanniin. Bottas jäi Wittmannista lopulta kahden pisteen päähän.

VALTTERI PETTYI LAUANTAIN KAKKOSSIJAAN
Formula kolmosten Eurosarjan viimeistä edellinen kilpailu lauantaina toi suomalaiskuljettaja Valtteri Bottakselle kakkossijan, joka pitää elossa toiveet koko sarjan hopeatilasta sunnuntaiseen päätöskilpailuun.
Bottas hävisi Hockenheimin radalla vesisateessa ajetun kisan voittaneelle Italian Edoardo Mortaralle 1,79 sekuntia, ja pettyi tiukkaan tappioon.
"Olisin tarvinnut voiton tuomia pisteitä. Lukkojarrutuksen jälkeen en halunnut enää hyökätä lainkaan. Vesisuihkussa ei nähnyt mitään", kisan loppuvaiheiden lukkojarrutukseen voittosaumat hukannut Bottas selvitti.
Bottas piti kakkossijansa helposti, sillä eroa saksalaiseen Marco Wittmanniin jäi yli kuusi sekuntia.
Kokonaispisteissä Wittmann on ennen päätöskisaa kuusi pistettä Bottasta edellä. Kaudella seitsemän kisaa jo voittanut Mortara varmisti mestaruuden jo kuukausi sitten.

F3 Euro-sarja osakilpailu. Oschersleben, Saksa 17.-19. 9. 2010

Tulaisina kauden ensimmäinen lauantain kisan voitto ja 11 pistettä!
Perjantain vapaissa harjoituksissa Valtteri oli jatkuvasti yksi nopeimmista oltuaan radalla. Harjoitusten alussa tauonnut vesisade teki vertailun muihin hieman hankalaksi, mutta esim. puolikuivalla radalla hän piti kärkipaikkaa noin 2,0 sekunnin erolla muihin. Rata oli Valtterille tuttu, joten odotukset iltapäivän aika-ajoon olivat positiiviset ja kaikessa tekemisessä oli muutenkin raikas meininki.
Aika-ajo onnistui Valtterilta täydellisesti,hän piti noin 0,6 sekunnin erolla kärkipaikkaa aina ollessaan radalla. Aika-ajon kolme nopeinta olivat: Bottas, Sims, Costa.

Lauantain finaalin startti onnistui hyvin ja ensimmäisellä kierroksella tuli eroa muihin noin 70 metriä. Kilpailu oli hyvin kontrollissa lähdöstä maaliin ja maaliin tultaessa eroa Simsiin oli ennätykselliset 22 sekuntia! Ero toiseksi tulleeseen on Eurosarjan historian suurin, edellinen ennätys 19 sekuntia oli Lewis Hamiltonin nimissä. Lauantain  finaalin viisi nopeinta: Bottas, Sims, Costa, Juncadella, Merhi.

Sunnuntain finaalin startti kahdeksannesta ruudusta onnistui hyvin, Valtteri nousi ensimmäisen mutkan jälkeen kolmanneksi heti toisena ajaneen Wittmannin kantaan. Wittmannin hiljentäessä yllättäen kilpailun alkuvaiheessa Valtterin auton etusiipi osui hänen autonsa takaosaan. Osuman seurauksena Valtterin auton etusiipi vaurioitui ja ajaminen oli hankalaa, näin takaa tullut Costa syöksyi väkisin rinnalle ja siinä taistelussa Valtteri ajautui radan ulkopuolelle sillä seurauksella, että kilpailun tuomaristo tulkitsi tilanteen oikaisuksi. Varikon läpiajorangaistus ja sen jälkeenvielä uuden etusiiven haku varikolta, kilpailu oli siinä. Hän ajoi vielä testimielessä muutamia kierroksia, mutta keskeytti kilpailun muutama kierros ennen ruutulippua. Kolmen kärki : Pla, Wittmann, Marroc.

F3 Euro-sarja osakilpailu. Brands Hatch, Englanti 3.-5. 9. 2010

Valtteri oli perjantaiaamun tunnin mittaisen harjoituksen nopein. Fiils oli hyvä odotukset positiiviset iltapäivällä ajettavaan aika-ajoon. Vale oli ensimmäisillä uusilla renkailla ajetun jakson nopeinnoin 0,15 sekunnin erolla seuraavaan. Pahaksi onneksi hän teki pienen jarrutusvirheen radan viimeiseen mutkaan tultaessa ja osui rengasvalliin sillä seurauksella, että eturipustukset vaurioituivat, joten luonnollisesti radan parantuessa hän putosi aika-ajon viidenneksi.

Aika-ajon viiden kärki: Vanthoor, Wittman, Mortara, Juncadella, Bottas

Lauantain ensimmäisen finaalin startti onnistui täydellisesti ja Vale nousi toiseen mutkaan tultaessa jo kolmanneksi ja ahdisteli lähs koko kilpailun ajan toisena ollutta Vanthooria. Jallittaessaan edellä ajavaa Valtteri lipsautti vasemmalle kääntyvässä mutkassa hieman leveäski ja putosi neljänneksi.
Ensimmäisen finaalin maaliin tultiin järjestyksessä: Mortara, Vanthoor, Wittmann, Bottas.

Sunnuntain finaaliin Bottas starttasi lähtöruudusta 5. Lähtö onnistui hyvin ja Vale onnistui nousemaan toisessa mutkassa neljänneksi.Brands Hatchin lyhyellä radalla ohittaminen on erityisen vaikeaa eikä ohituksia nähtykään ensimmäisen kierroksen jälkeen.
Toisen finaalin maaliin tultiin järjestyksessä: Costa, Munoz, Juncadella, Bottas.

Valtterin kommentit kisaviikonlopun jälkeen: "Harmittaa tuo lauantain jarrutusvirhe ratkaisevalla hetkellä. Olisin halunnut olla täällä paalulla. Mutta ei tässä valittaminen auta! Kahden viikon päästä kisataan jälleen, Saksan Oscherslebenissä!"

Euro-sarjan kärkikolmikko on nyt seuraavanlainen, kun neljä finaalia on sarjasta vielä ajamatta:

F3 Euro-sarja osakilpailu. Zandvoort, Hollanti 20.-22. 8. 2010

Valtteri oli perjantaiaamun vapaissa harjoituksissatoistuvasti nopein kuljettaja radalla noin 0,2 sekunnin erolla seuraaviin ja kaikki näytti hyvältä.

Aika-ajoihin kuitenkin Signature-tallin kuljettajat olivat löytäneet lisävauhtia.
Aika-ajojen kolme nopeinta:
1. Mortara 1.31,381
2. Wittmann 1.31,515
3. Bottas 1.31,541
Lauantain finaalin startti onnistui hyvin ja Valtteri ohitti ensimmäisessä mutkassa Wittmannin, Mortaran vauhti oli samaa kuin Valtterin, joten kilpailu oli suhteellisen selvä muutamien kierrosten jälkeen.
Järjestys ruutulipulla: Mortara, Bottas, Wittman, Sims.

Sunnuntain finaaliin kahdeksan lauantain ensimmäistä lähtivät tuttuun tapaan käännetyssä järjestyksessä ja Valtteri starttasi ruudusta seitsemän.Hän nousi ensimmäisen mutkan jälkeen neljänneksi, mutta ulostulossa Munozksen eturengas osui Valen auton takarenkaaseen ja tässä rytäkässä oikea takavanne vioittui. Kilpailu kuitenkin jatkui ja Vale nousi vielä taistelemaan pistesijoista, mutta kilpailun puolivälisä rengas alkoi tyhjentyä ja Bottas joutui keskeyttämään kilpailun.

"Vähän kaksijakoiset fiilikset täältä jäi. Olisin halunnut ajaa palkintosijoille myös sunnuntaina", Valtteri kommentoi viikonlopun koitoksia.

F3 Euro-sarja osakilpailu. Nürburgring, Saksa 6.-8. 8. 2010

Perjantain vapaat harjoitukset sujuivat hyvin ja tiimi sai vietyä ennalta sovitun testiohjelman hyvin lävitse. Valtteri oli toistuvasti kolmen nopeimman joukossa, samoin fiilis oli positiivinen ja vapautunut.
Iltapäivän aika-ajoissa Valtteri oli aina radalla käytyään kolmen nopeimman joukossa ja sitten aivan aika-ajon lopussa uudella rengas-sarjalla toinen. Näin lähtöruutu kaksi lauantain ensimmäiseen finaaliin.
Aika-ajon kolme nopeinta:
Mortara 1.22.658, Bottas 1.22.675, Vanthoor 1.22.757.
Aika.ajon jälkeisessä katsastuksessa Valtterin auton moottorista puuttui kuitenkin sinetti ja tästä kymmenen lähtöruudun rangaistus, näin lauantain kisaan ruudusta kaksitoista. Sinetti oli ilmeisesti pudonnut aamun vapaiden harjoitusten aikana.. harmittavaa.

Lauantain finaalin startti onnistui hyvin ja Valtteri nousi ensimmäisessä mutkassa kuudenneksi, mutta putosi hetkeä myöhemmin taistelussa paremmista sijoista seitsemänneksi. Vale nousi kuitenkin lopussa ruurulipulle tultaessa kuudenneksi.
Ohessa seitsemän kärki:
Mortara, Vanthoor, Merhi, Sims, Wittmann, Bottas, Costa.

Sunnuntain finaaliin lähdettiin taas kahdeksan ensimmäisen osalta käännetyssä järjestyksessä. Valtterille siis hyvä kolmas lähtöruutu. Startissa hänen autonsa kuitenkin sammui lähtöruutuun ja hän putosi viimeiseksi. Bottas pääsi kuitenkin jatkamaan kilpailua ja nousi lopussa seisemänneksi. Kyseessä oli oma virhe ja nyt ei auta muuta kuin ottaa opiksi tehdystä ja katsoa eteenpäin.
Ohessa toisen finaalin seitsemän nopeinta:
Costa, Wittmann, Sims, Pla, Merhi, Mortara, Bottas.

Formula 3 Euro-sarjan neljäs kisaviikonloppu. Norisring, Saksa 2.-4.7.2010

Formula 3 Euro-sarjan neljäs kisaviikonloppu. Norisring, Saksa 2.-4.7.2010
Valtterilla hyvä kisaviikonloppu, sunnuntaina uran ensimmäinen F3 Euro-sarjan osakilpailuvoitto!
Lauantain finaalissa Valtteri Bottas sijoittui kolmanneksi. Bottas ajoi pitkään toisena, mutta lopussa Saksan Marco Wittmann pystyi ohittamaan hänet. Kisan voittoon ajoi italialainen Edoardo Mortara, joka on kärjessä sarjan yhteispisteissä.

Sunnuntaina Valtteri otti uransa ensimmäisen voiton Euro F3-sarjassa. Bottas kävi kovan taistelun saksalaisen Marco Wittmannin kanssa ja jätti tämän toiseksi vajaan kahden sekunnin marginaalilla. Italian Edoardo Mortara ajoi kolmanneksi. Hyvää suomalaispanosta täydensi seitsemänneksi ajanut Matias Laine. Euro F3-sarjan pisteissä Bottas on kolmantena. Kärjessä olevasta Mortarasta hän on jäljessä 22 ja toisena olevasta Wittmannista seitsemän pistettä.

Formula 3 Masters -kilpailu. Zandvoort, Hollanti 5.-6.6.2010

Valtteri Bottas teki historiaa voittamalla Masters -kisan toisen kerran peräkkäin!

Valtterin nimi kirjoitettiin urheiluhistorian kirjoihin, kun hän voitti F3 Masters -kilpailun toistamiseen. Yksikään kuljettaja ei ole aiemmin pystynyt voittoon kahtena peräkkäisenä vuonna!

Lauantain vapaat harjoitukset lupasivat jo hyvää ja tekemisessä oli positiivinen lataus. Valtteri oli päivällä ajetun ensimmäisen aika-ajon toinen, 0,004 sekuntia tiimikaveri Simsiä hitaampana. Toinen aika-ajo ajettiin iltapäivällä ja se oli hieman ensimmäistä nopeampi. Sims oli myös toisen aika-ajon nopein ja nyt eroa Valeen tuli 0,1 sekuntia.

Finaali ajettiin sunnuntaina iltapäivällä ja 5 minuuttia ennen starttia alkoi tihkuttaa vettä. Lähtö tapahtui turva-auton takaa hiljalleen kostuvasta radasta johtuen. Valtteri oli valinnut kilpailuun tihkusateesta huolimatta kuivan kelin renkaat. Startti onnistui hyvin ja ensimmäiset kierrokset mentiin Simsin vetäessä letkaa Valtteri kannoillaan. Hieman taaempaa startannut Merhi oli valinnut kilpailuun sadekelin renkaat ja se näytti toimivan, Valtteri joutui antautumaan Marhille muutaman kierroksen jälkeen ja seuraavaksi Sims oli Merhin ohituksen kohteena. Merhin ohitus Simsistä sattui kuitenkin suotuisaan kohtaan ja Valtteri ohitti samaan aikaan Simsin.

Sade kuitenkin alkoi hiipua ja kierroksella kymmenen Merhi oli ajettu uudestaan kiinni ja ohitus ylikuumenneilla sadekelin renkailla liukastelleesta Merhistä oli tosiasia. Sims oli radalla samanlaisilla renkailla ja hänen oli ajettava tosissaan, välillä sadekin lisääntyi, mutta keli oli selkeästi sopiva ART-kaksikon rengasvalinnalle. Sims pysyi kuitenkin "helposti" takana ja parhaimmillaan eroa yli 4 sekuntia.

"Tämä oli ehdottomasti makein voittoni formula kolmosissa", totesi Vale onnellisena kisan jälkeen.

Allaolevasta linkistä voit katsoa Formula 3 Masters -kilpailun:

http://www.circuit-zandtvoort.nl/events/2010/masters/racecam/

Ensimmäinen Williams Formula 1 -testi. Silverstone, Englanti 24.-23.5.2010

Valtteri ajoi ensimmäisen aerodynamiikkatestinsä hyvissä ja helteisissä olosuhteissa. Testi oli kolmen tunnin mittainen ja se ajettiin suoralla, jonka molemmissa päissä oli kääntöpaikat. Tiimi oi tyytyväinen testin antiin ja he saivat ennalta sovitun ohjelman vietyä läpi ilman ongelmia.

Valtterin kommentit ensimmäisesta F1 -ajokokemuksesta: "On ne kyllä hienoja pelejä! Auto menee sinne, minnä käännetään eikä tunnu yhtään tukkoiselta! Loistava kokemus, joka motivoi tekemään yhä tiukemmin töitä, että pääsee mahdollisimman pian uudestaan rattiin."

Formula 3 Euro-sarjan kolmas kilpailuviikonloppu. Valencia, Espanja 21.-23.5.2010

Euro-sarjan kolmas osakilpailu ajettiin helteisissä olosuhteissa. Valtteri oli hyvässä vauhdissa perjantain vapaissa harjoituksissa ja hän oli toistuvasti kolmen nopeimman kuljettajan joukossa.
Aika-ajossa hän oli nopein ensimmäisellä rengassarjalla, toisella taas Valtteri ei aivan onnistunut saamaan kaikkea irti. Tulos silti tyydyttävä kolmas lähtöruutu lauantain ensimmäiseen finaaliin heti Juncadellan ja Mortaran takaa.

Ensimmäisen finaalin startti oli hyvä ja Valtteri onnistui heti lähdön jälkeen ahdistelemaan Juncadellaa ja Mortaraa. Juncadellan ottama varaslähtö ja sitä seurannut varikon läpiajo -rangaistus auttoivat nousussa kakkospaikalle, joka säilyi ruutulipulle saakka.

Sunnuntain finaaliin lähdettiin jälleen käännetyssä lähtöjärjestyksessä ja Valen lähtöpaikka oli ruutu seitsemän. Lähtö onnistui täydellisesti ja Vale nouso ensimmäisellä kierroksella neljänneksi. Ohittaminen formula 3:lla on edelleenki todella hankalaa, mutta Bottas piti neljännen sijansa maaliin saakka.

Valen kommentti kisaviikonlopusta oli lyhyt ja ytimekäs: "Ihan ok viikonvaihde. Saatiin 11 sarjapistettä!"

Formula 3 Kauden toinen kilpailuviikonloppu Hockenheim, Saksa 23.-25.4.2010

Perjantain vapaissa harjoituksissa Valtteri oli toistuvasti listan kärjessä ja kun toinen harjoitus oli ajettu, hän oli harjoitusten toiseksi nopein n. 0,1 sek erolla kärkeen.

Aika-ajo alkoi hyvin ja Valtteri oli listan kärjessä lähes koko aika-ajon ajan, mutta joutui tulemaan sisään ennen aika-ajon loppua renkaiden lämpöjen noustessa hieman liikaa. Tiimi ei halunnut ottaa riskiä renkaiden "pilaamisesta" vaan he halusivat näin varmistaa, että ne toimisivat kilpailussa. Valtteri oli aika-ajon viides 0,3 sekuntia kärkeen.

Ensimmäisen finaalin startti oli hyvä. Valtteri nousi nopeasti kolmanneksi ja taisteli jatkuvasti edessä ajavien Signature-kuljettajien Mortaran ja Wittmannin kanssa paremmista sijoituksista. Finaalin puolivälissä Valtterin auton moottorissa ilmeni jotain vikaa ja kierrosajat putosivat, joten taistelu ylöspäin oli hankalaa. Valtteri oli ensimmäisen finaalin kolmas.

"Kun ottaa huomioon nuo ongelmat kisan aikana niin tämäkin tuntuu nyt suht hyvältä", kommentoi Vale ajoa.

Sunnuntain toiseen finaaliin Valtteri starttasi ruudusta kuusi. Lähtö onnistui hyvin ja hän nousi ensimmäisten kierrosten aikana nopeasti kolmanneksi, ajaen toistuvasti kilpailun nopeimpia kierrosaikoja. Näin lauantain moottori-ongelmat eivät enää haitanneet.

Kilpailun alussa kohtaloksi tuli kuitenkin spinnaus. Pääsuoralle, oikealle kääntyvässä mutkassa vasemmat renkaat olivat hieman likaisella jarrutettaessa ja näin Valtteri spinnasi ja putosi seitsemänneksi. Hän onnistui lopussa vielä nousemaan viidenneksi. Valtteri ajoi kilpailun nopeimman kierrosajan kierroksella kymmenen.

"Ajattelin siihen mutkaan otta hieman leveämmän linjan, kun ei ollut enää ilmaa sotkevaa liikennettä edessä ja näin olisin saannut kovemman vauhdin suoralle. Hiekkaa tai pölyä siinä sitten oli. Oma moka!", kiteytti Valtteri kisan jälkeen.

Pistetili karttui Hockenheimin jälkeen kahdeksalla, joten parempaan suuntaan ollaan menossa!

Formula 3: kauden 2010 ensimmäinen osakilpailu. Paul Ricard, Ranska 19.-11.4.2010

Tuloksena 1 sarjapiste Valtterille.
Perjantain aamupäivällä ajetut vapaat harjoitukset menivät hyvin ja tiimi sai vietyä sovitun testi-ohjelman läpi ilman ongelmia. Fiilis oli kaikilla hyvä. Valtteri oli aamun testijakson toinen n. 0,2 sek kärkeen. Etukäteen oli selvää, että aika-ajoissa tulisi hyödyntää edelläajavan imua Paul Ricardin 2,5 km pitkällä takasuoralla. Mikäli siinä ei onnistuta, aika voi olla n. 0,5-0,8 sekuntia huonompi.

Aika-ajo sujui lähes suunnitelmien mukaan ja Valtteri onnistui toisella rengas-sarjalla miltei täydellisesti,mutta tiukkaa oli silti ja eroa kärkeen tuli 0,24 sek ja neljäs lähtöruutu lauantaina ajettavaan ensimmäiseen finaaliin.

Lauantain finaalipäivä valkeni aurinkoisena ja fiilis oli positiivinen. Lähtö oli lähes täydellinen ja Valtteri nousi ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi. Lähdön valvonnasta oltiin kuitenkin yhteydessä ART-tiimiin varikkomuurilla ja heidän mukaansa vasemmat renkaat olisivat olleet lähtöruudun reunaviivan päällä, joten tiimin oli käskettävä Valtteri suorittamaan varikon läpiajorangaistus. Kilpailu oli hyvästä alusta huolimatta pilalla ja Valtteri putosi viimeiseksi. Lopussa hän nousi vielä sijalle yhdeksän, mikä oli siis myös lähtöpaikka sunnuntain finaaliin.

Sunnuntain finaalin startti onnistui hyvin ja Valtteri piti sijoituksensa ensimmäisellä kierroksella. Sunnuntain finaali on puolen tunnin mittainen ja olisi vaatinut rutkasti epäonnea muilta, jotta nousu paremmille pistesijoille olisi ollut mahdollista. Valtteri onnistui kuitenkin lopussa nousemaan muutamalla sijalla ollen maalissa kuudes.

"Harmittaa tuo lauantain kommähdys lähtöruudussa. Täällä nuo ruudut ovat aika ahtaat, mutta oma virhe tuo on ja ei auta muuta kuin olla tarkempi jatkossa", Valtteri summaa viikonlopun tuloksen.

Valtteri matkusti kilpailupaikalta suoraan Oxfordiin ja aloitti simulaattori-hommat välittömästi maanantaina Williamsilla, joten ei varmaankaan ehdi tuota viikonlopun pettymystä kauaa miettiä ja hyvä niin!

Formula 3 -testit. Barcelona, Espanja 18.-19.3.2010

Ensimmäinen testipäivä oli työntäyteinen niin mekaanikoille kuin kuljettajalle. Ohjelma oli tiukka
ja aamupäivällä sattuneen ulosajon seurauksena rikkoutuneen pohjalevyn vaihto ei parantanut tilannetta.
Tiimi halusi testata paljon uusia asioita ja kumpanakin päivänä iltapäivällä sitten kokeiltiin säätöja uusilla renkailla. Molempina päivinä Valtteri oli aivan kärjen tuntumassa n.0,2 sekuntia kärkeen.

Formula 3 -testit. Valencia, Espanja 22.-23.3.2010

Valenciassa jatkettiin erilaisten säätöjen kokeilua ja näin uusilla renkailla ajetut jaksojen ajat eivät
aina ole vertailukelpoisia muihin kuljettajiin. Toisen päivän iltapäivällä laitettiin jakso kerrallaan
parempia säätöjä ja iltapäivällä uusilla renkailla ajetun jakson lopuksi Valtteri oli koko porukan
toiseksi nopein n. 0,1 sekuntia kärkeen. Tiimi oli tyytyväinen testipäivien antiin sekä Valtterin motivaatioon, samoin tunnelma tiimissä oli positiivinen.

VALTTERI BOTTAS ON TEHNYT SOPIMUKSEN F1 -TALLI WILLIAMSIN KANSSA!

Valtteri “Vale” Bottas, Laulumaan pitkäaikainen “suojatti”, jota olemme sponsoroineet reilun 8 vuoden ajan, on nyt ottanut ison askeleen kuljettana.
20-vuotias lupaus työskentelee tulevalla kaudella Williams- tallin testikuljettajana formuloiden kuninkuusluokassa. Tallin kisakuskeina ovat konkari Rubens Barrichello ja saksalaistulokas Nico Hülkenberg.
- Tämä on tärkeä askel urallani, mutta nyt vasta alkaa todellinen työnteko. Olen varma, että opin paljon tiimiltä ja uskon, että yhdessä tulemme saavuttamaan paljon tulevina vuosina, Bottas sanoi.
Vale jatkaa Williams-velvollisuuksien lisäksi ajamista formula kolmosissa. ART-tallia edustava Bottas valittiin viime syksynä F3-eurosarjan vuoden tulokkaaksi ja hän sijoittui kokonaispisteissä kolmanneksi.
- Valtterin ansioluettelo on hyvin vakuuttava. Hän on menestynyt oikeissa junioriformulasarjoissa. Toivottavasti testikuljettajan paikka kehittää häntä entisestään. Toivotan hänelle kaikkea hyvää formula 3:n EURO-sarjassa tulevalla kaudella, Frank Williams sanoi.
Bottaksen asioita hoitaa manageritoimisto Aces Management Group, jonka pääomistaja on Mika Häkkisen pitkäaikainen manageri Didier Coton. Myös Häkkinen on toimiston työssä mukana.

KAUSI 2009

Formula 3 -kutsukilpailu. Macao, Kiina 20.-22.11.2009

Finaali, sunnuntai 22.11.-09. Bottasilla epäonnea Macaon kisassa

Valtteri Bottas oli epäonninen Macaon F3-kilpailuissa. Neljännestä ruudusta kisaan lähtenyt Bottas putosi lopputuloksissa viidenneksi, kun vasemman takapyörän kiinnitys petti.
 -Mutteri aukesi viimeisellä kierroksella. Kolmas sija siinä meni, onneksi pysyin sentään radalla, Bottas kertoi STT:lle.
Arvostetun Macaon katuratakisan voiton vei italialainen Edoardo Mortara. Mika Mäki oli kahdeksas.
Bottas myönsi, ettei hänellä olisi ollut realistisia mahdollisuuksia voittoon, vaikka takapyörän mutteri olisikin pysynyt kiinni.
-Volkswagenin moottoreilla varustetut autot olivat selvästi nopeampia suorilla kuin meidän Mercedes-kuljettajien autot. Siinä mielessä voitto oli nyt kaukana, Bottas totesi.
Sikäli asetelma oli kääntynyt päälaelleen, että päättyneen kauden F3-eurosarjassa Mercedes-moottorit olivat Volkswagenin voimanlähteitä kilpailukykyisempiä.
-Volkkarille oli tullut joku päivitys tähän kisaan, Bottas kertoi.
Bottasin kisakausi on nyt ohi. Hänen tähtihetkiinsä kuuluivat Masters-kisan voitto ja kolmas sija F3-eurosarjan kokonaiskilpailussa.
-Olen ihan tyytyväinen, jäi sellainen sopiva menestyksennälkä ensi kauteen.
Bottas jatkaa erittäin todennäköisesti F3-eurosarjassa ensi kaudella. Kisatauon aikana hänen ohjelmassaan on testiajoja ja lomailua.
 Valtteri Bottas tavoittelee Macaon F3-kilpailun voittoa neljännestä lähtöruudusta sunnuntaina. Paalupaikalta kisaan ampaisee ranskalainen Jean-Karl Vernay, joka oli lauantaina ajetun karsintakilvan paras.
 -Voitto on mielessä. Ohituspaikkoja kyllä löytyy, kunhan autossa on tarvittava kyyti, Bottas sanoi STT:lle.
Ensimmäistä kertaa Macaossa ajava Bottas on viihtynyt ahtaalla katuradalla erittäin hyvin.
-Hienoin rata, millä olen koskaan ajanut. Tosi haastava ja makea baana. Jos teet yhden virheen, niin olet heti seinässä. Virheistä rangaistaan, tällaisia kaikkien ratojen pitäisi olla.
Bottas menetti karsintakilpailussa yhden sijan perjantain aika-ajoon nähden. Mika Mäki puolestaan säilytti perjantain asemansa ja lähtee sunnuntain koitokseen ruudusta 10.
-Yksi mies pääsi livahtamaan ensimmäisessä mutkassa ohi, kun jouduin suoralla nostamaan jalan kaasulta tilan loputtua kesken. Sunnuntain kisassa voi sitten riskeerata enemmän, tänään yritin lähinnä tulla kärjen tuntumassa maaliin, Bottas kertoi.

Kauden viimeinen Formula 3 -sarjan osakilpailu. Hockenheim, Saksa 23.-25.10.2009

Toiseksi lauantaina F3-eurosarjan päätösviikonlopun ensimmäisessä kisassa ajanut Valtteri Bottas on vahvasti kiinni sarjan parhaan tulokkaan tittelissä.

Bottas joutui tunnustamaan Hockenheimin radalla paremmakseen vain tallitoverinsa Jules Bianchin, joka löi suomalaisen seitsemällä ja puolella sekunnilla. Mestaruuden jo aiemmin varmistanut Bianchi otti jo kauden yhdeksännen voittonsa. Bianchin ja Bottaksen kaksoisvoitto varmisti kaksikon ART GP -tallille tallimestaruuden.

Dallara Volswagenin Mika Mäki ajoi lauantaina viidenneksi. Kolme lähtöä kauden aikana voittanut Mäki on kokonaistaulukossa viidentenä.

Kolmantena kokonaistilanteessa olevan Bottaksen tulokasttitteliä uhkaa vain viiden pisteen päässä oleva britti Alexander Sims. Bottas tarvitsee sunnuntain päätöskisasta neljännen sijan varmistaakseen tittelin.

Lauantain kisalähtö:
1) Jules Bianchi Ranska 28.36,645,
2) Valtteri Bottas Suomi,  jäljessä 7,516 sekuntia,
3) Jean Karl Vernay Ranska -10,039,...
5) Mika Mäki Suomi -20,334.

 Pistetilanne:
1) Bianchi 113,
2) Christian Vietoris Saksa 75,
3) Bottas 59,
4) Alexander Sims Britannia 54,
5) Mäki 43,....
18) Atte Mustonen Suomi 4.

Valtterille Vuoden Tulokas -titteli ja kokonaispisteissä kolmas sija!

Valtteri Bottas ajoi viidenneksi sunnuntaina F3-eurosarjan päätöskilpailussa Hockenheimissa.

Bottaksen sijoitus riitti varmistamaan kokonaiskilpailun kolmannen tilan ja kauden parhaan tulokkaan tittelin. ART GP:n Bottas jäi 62 pisteellään 42 pistettä eurosarjan voittaneesta tallitoveristaan Jules Bianchista.

Päätösosakilpailun voittoon ajoi Jean Karl Vernay. Ranskalaisen voitto ratkesi vasta viimeisen kierroksen ohituksella sveitsiläisestä Christopher Zanellasta. Kolmanneksi kaasutteli Italian Mirko Bortolotti.

Mika Mäki puolestaan joutui keskeyttämään. Mäki sijoittui kokonaiskisassa kuudenneksi.

Sunnuntain  kisalähtö:
1) Jean Karl Vernay Ranska 40.50,329
2) Christopher Zanella Sveitsi +0,723 sekuntia
3) Mirko Bortolotti Italia +9,301
...
5) Valtteri Bottas Suomi -20,948
 Mika Mäki Suomi keskeytti.

 Sarjan lopputilanne:
1) Jules Bianchi Ranska 114,
2) Christian Vietoris Saksa 75,
3) Bottas 62,...
6) Mäki 43,...
19) Atte Mustonen Suomi 4.

Heti sunnuntain finaalin jälkeen Vale tuumasi seuraavasti: "Oli kova kisa tuossa lopussa, kun renkaat alkoivat pettää. Sain kuitenkin varikolta tiedon välittömästi, kun Simsoli kolaroinut ja tiesin, ettei tarvitse ottaa enää ylimääräisiä riskejä. Nyt on hyvä fiilis! Tähän on hyvä lopettaa tämän kauden Euro-sarja. Saatiin se, mitä tultiin täältä hakemaan. Nyt on juhlan paikka!"

MTV 3:n haastattelussa päätöskisan jälkeen Valtteri kertoi seuraavaa:

"Sunnuntaina Vuoden tulokkaaksi rata-autoilun F3-eurosarjassa kruunattu Valtteri Bottas suuntaa katsetta jo ensi kauteen.
Bottas oli kauden päätöskisassa viides, mikä riitti tulokastittelin ohella kolmanteen sijaan pistetaulukossa.
- Olen ihan tyytyväinen kauteen. Se jäi hieman kismittämään, etten pystynyt yhteenkään voittoon, Bottas sanoi.

Bottas jatkaa erittäin todennäköisesti F3-eurosarjassa ja ART-tallissa ensi kaudella.
- Ensi vuosi on kohdallani kunnon tuloksentekovuosi, Bottas totesi.

Bottasin seuraava tavoite on menestyminen Macaon perinteisessä F3-kutsukilpailussa marraskuun lopulla. Myös F3-eurosarjassa viidenneksi sijoittunut Mika Mäki osallistuu Macaon kisaan.

Formula 3 osakilpailu. Dijon-Prenois, Ranska 9.-11.10.2009

Testit perjantai 9.10.

Päivän testeissä Valtteri oli koko ajan viiden nopeimman joukossa.Vertailu testeissä muihin on vaikeaa, koska radan olosuhteet paranivat sateen jäljeltä loppua kohden.
Oheisesta linkistä päivän testien tulokset:

http://www.f3euroseries.com/ergebnisse/2009-10-09-tc.pdf

Aika-ajot perjantai 9.10.
Vale oli  aika-ajojen kolmas.

Oheisesta linkistä tulokset:
http://www.f3euroseries.com/ergebnisse/2009-10-09-q1.pdf

Kisa 1 lauantai 10.10.

Bottas oli lauantaina ajetun finaalin 16. Hän sai varaslähdöstä varikon läpiajorangaistuksen. Auton jarruihin tehtyjen muutosten vuoksi sitä oli vaikea pitää täysillä kierroksilla ruudussa paikallaan.
Oheisesta linkistä kisan tulokset:
http://www.f3euroseries.com/ergebnisse/2009-10-10-r1.pdf

Kisa 2 sunnuntai 11.10.

Valtteri keskeytti sunnuntain finaalin. Lähtö onnistui hyvin ja hän nousi paikalta kuusitoista kahdeksanneksi , mutta joutui hieman myöhemmin kolariin ja keskeytti kilpailun.

Sunnuntain kisan jälkeen Valtteri itse kommentoi kisaviikonloppua näin: "Olisihan se tärkeää ollut ottaa täältä pisteitä, mutta tuolle liukumiselle lauantain startissa ei enää mahda mitään. Takaa kun yrittää nousta, niin onnella on liian paljon osuutta asioihin."

ART -tiimin omat testit. Nogaro, Ranska 22.-23.9.2009

Testit menivät hyvin Valtterilta ja hän oli kummankin testipäivän nopein ART-kuljettaja. Tiimi kokeili päivisin paljon eri säätöjä ja niin ajamistakin tuli paljon. Päivien päätteeksi kaikki hyvä laitettiin pakettiin ja pyrittiin mahdollisimman hyvään kierrosaikaan.

" Oli hyvät testipäivät ja ajoimme paljon. Tämä Nogaron rata on haasteellinen ja mielenkiintoinen, koska täällä on monenlaisia mutkia", kommentoi Valtteri.

Britannian Formula 3-sarjan osakilpailu. Algarve, Portugali 11.-13.9.2009

Perjantain testit sujuivat ongelmitta ja Valtteri oli kolmen nopeimman joukossa. Lauantain aika-ajoissa vauhti ei ollut aivan parhaimmillaan, vaikka auto tuntui hyvältä. Finaaleihin kuitenkin ruutuihin 5 ja 3. Eroa kärkeen 0,4 sekuntia.

Ensimmäisen finaalin startti onnistui hyvin ja Vale onnistui nousemaan viidenneltä paikalta jo kolmanneksi, mutta ensimmäisellä kierroksella sattuneen oman ajovirheen seurauksena lipsautti hieman pihalle ja osui sieltä radalle palatessaan toiseen autoon. Startti oli siinä.

Toisen finaalin startissa Valtterin auton kytkin lämpeni liikaa ja alkoi luistaa, joten kilvanajosta ei tullut mitään.

Valtteri kommentoi startteja seuraavasti: "Harmi, kun nuo finaalit jäivät kesken. Täällä olisi ollut hyvää ajaa molemmat loppuun. Mutta hyvä, että nuo vastoinkäymiset osuivat tänne eivätkä Euro-sarjan osakilpailuun."

Euro-sarjan 8. osakilpailu. Barcelona, Espanja 18.-20.9.2009

Perjantain testit ajettiin aamupäivällä osin puolikuivalla, osin tihkusateessa ja iltapäivällä päästiin ajamaan kuivalla radalla. Tiimi kokeili paljon erilaisia säätöjä, joten vertailu muihin on hankalaa. Valtterin fiilis oli luottavainen ja rauhallinen.

Aika-ajon alusssa Vale oli jatkuvasti kolmen nopeimman joukossa ja toisella uudella rengas-sarjalla sama tahti jatkui, mutta aivan aikoajon lopussa radan parantuessa hän ei aivan onnistunut ja tuloksena oli lauantain finaalilähdön 7. ruutu 0,25 sekuntia kärkeen.

Launtain finaalin startti onnistui loistavasti ja toisesta mutkasta ulos tultaessa Valtteri oli neljäntenä. Turva-auton vierailusta huolimatta ohittaminen täksi viikonlopulsi lyhennetyllä radalla oli hankalaa. Näin ollen Bottas ajoi ruutulipulle neljäntenä edellään Bianchi, Sims ja Caldarelli.

Sunnuntain toisessa Finaalilähdossä oli ahdasta ja Vale menetti lähdössä muutaman sijan pudoten seitsemänneksi. Kisan loppupuolella hän onnistui nostamaan sijoituksena kuudenneksi. Kärjen järjestys: Zande, Sims, Shaban, Veitoris, Bianchi ja Bottas.

"Tulos täältä olisi voinut olla hieman parempikin. Mutta kaikki oli nyt täällä kiinniperjantain aika-ajoista. Tällä lyhennetyllä radalla ohittaminen on vaikeaa. Saimme finaaleihin auton kilpailukykyiseksi ja oiisin varmasti ajanut voitosta paremmista lähtöruuduista. Tuli sentään 6 sarjapistettä", kommentoi Valtteri itse kisaviikonvaihdetta.

Euro-sarjan 7. osakilpailu Brands Hatch, Englanti 4.-6.9.2009

Perjantain testeissä Vale oli toinen 0,03 sekuntia tiimikaveri Bianchin jälkeen. Illan aika-ajoissa olivat fiilis ja säädöt kohdallaan. Tuloksena paalupaikka, seuraavina Mäki ja Sims.
Lauantain startti ei onnistunut aivan täydellisesti, sen sijaa Mäki lähti kuin "nappi jameksesta" ja onnistui ohittamaan Valtterin. Brands Hatchin lyhyellä, 1,9 km radalla ohittaminen on vaikeaa turva-autosta huolimatta, joten järjestys maalissa oli:
1. Mäki
2. Bottas
3. Vietoris

"Halusin kovasti voittaa täällä, kun starttasin paalulta. koska siitä on suhteellisen pitkä aika. No, jäähän nälkää seuraaviin kisoihin", Valtteri sanoi.

Toisen finaalin startti onnistui mainiosti ja Vale onnistui toiseen mutkaan tultaessa ohittamaan muutaman auton, mutta ulostulosaa Mika Mäen eturengas osui Valtterin takarenkaaseen sillä seurauksella, että Valtteri spinnasi ja putosi 19. Turva-auto vieraili radalla kilpailun puolivälissä ja se mahdollisti muutaman ohituksen lopussa, joten Bottas oli ruutulipulla 15.

"Harmi tuo toisen mutkan spinnaus, ei siitä voi ketään syyttää. Alkoi tulla ahdasta. Tälläista tämä välillä vaan on."

Euro-sarjan 6. osakilpailu. Nürburgring, Saksa 14.-16.8.2009

Testiohjelma onnistui suunnitelmien mukaan ja Valtteri löysi hyvät säädöt perjantain iltapäivän aika-ajoon, joka sujui ongelmitta ja tuloksena kolmanneksi nopein aika heti tiimikavereiden Bianchin ja Gutierrezin jälkeen.

Lauantain ensimmäisen finaalin startti onnistui hyvin, Valtteri onnistui ohittamaan ensimmäisessä mutkassa Gutierrezin ja heti seuraavassa haastamaan Bianchin. Ohitusyritys ei kuitenkaan onnistunut ja näin kilpailu oli suhteellisen selvä ruutulipulle saakka.

ART-tiimille kolmoisvoitto järjestyksessä:
1. Bianchi
2. Bottas
3. Gutierrez

Toiseen finaaliin kärkikahdeksikko starttasi käännetyssä järjestysessä. Valtteri ohitti menestyksekkäästi kisan alussa muutaman kilpakumppanin, mutta kärki luonnollisesti ehti karata.
Ruutulipulle järjestyksessä:
1. Sims
2. Vietoris
3. Mäki
4, Bottas

Valtteri kommentoi viikonlopun startteja näin:"Jostain syystä en täällä aivan päässyt sellaiseen vauhtiin, että olisin voinut taistella voitosta. Tunnen kuitenkin, että pystyn jatkuvasti parempaan."

Euro-sarjan 5. osakilpailu. Oschersleben, Saksa 31.7.-2.8.2009

Testit alkoivat hyvin ja Valtteri oli kummankin testijakson nopein lopuksi n. 0,3 sek erolla seuraavaan. Aika-ajoissa sattui pieni ajovirhe juuri silloin, kun rata oli nopeimmillaan ja se maksoi paalupaikan. Samalla etusiipi hieman vaurioitui, mutta siitä huolimatta kakkosruutu 0,1 sekuntia tiimikaveri Bianchia hitaampana.

Ensimmäisen finaalin startti onnistui ja Valtteri pystyi pitämään 2. paikan ja näin tultiin myös ruutulipulle.

Toiseen finaaliin taas perinteisesti 8 ensimmäistä lähti käännetyssä järjestyksessä. Valtteri starttasi ruudusta 7 ja menetti ensimmäisellä kierroksella yhden sijan pudoten kahdeksanneksi. Ohittaminen formula 3:lla on kuitenkin Oscherslebenin kaltaisella radalla vaikeaa, joten ruutulipulle 8.

"Oman virheen seurauksena menetin paalupaikan tiimikaverille, mutta olen tässä sarjassa kuitenkin tulokas ja opin koko ajan lisää. 8 sarjapistettä täältä on kuitenkin ihan jees", kommentoi Valtteri.

Englannin Formula 3-sarjan osakilpailu. Spa, Belgia 23.-25.7.2009

Torstain harjoitukset lupasivat hyvää ja Valtteri oli jatkuvasti kolmen nopeimman kuljettajan joukossa.
Ensimmäinen aika-ajo ajettiin samana iltana, mutta se ei sujunut aivan mukaan. Aika-ajonpuolivälissä oikea takarengas alkoi tyhjetä ja hän joutui keskeyttämään aika-ajon hieman ennen loppua ,joten tuloksena 7 lähtöruutu.

Toisessa aika-ajossa tuli sitten tulosta ja paikka eturiviin 2 ruutuun. Aika-ajon tulos kuitenkin mitätöitiin myöhemmin, koska etusiiven päällä ollut lisäsiipi oli liian lähellä auton keskipistettä, tämä sääntö on vain Englannin formula 3- sarjassa ja sitä ei ART-tiimi tiennyt, joten lähtöpaikka toiseen finaaliin takarivistä.

Ensimmäisen finaalin startti onnistui hyvin ja kun tultiin ensimmäiseltä kierrokselta, Valtteri oli noussut jo viidenneksi. Sama nousutahti jatkui ja Vale oli ruutulipulla kolmantena.

Toisen finaalin ensimmäisellä kierroksella takana kilpaillut "unohti" jarruttaa ja täräytti takarenkaaseen sillä seurauksella, että Valtteri joutui keskeyttämään toisella kierroksella.

"Harmittaa vähän tuo "siipijuttu", mutta sain kuitenkin hyvää kokemusta täältä pitkältä ja haastavalta radalta" , sanoi Valtteri.

Euro-sarjan 4. osakilpailu. Zandvoort, Hollanti 17.-19.7.2009

Harjoitukset alkoivat hyvin ja Valtteri sai ajettua suunnitellut ohjelmat ilman ongelmia, joten odotukset aika-ajoihin
olivat positiiviset .Aika-ajo sujui ilman ongelmia, mutta aivan kärkeen ei ollut mahdollisuuksia. Neljäs lähtöruutu kuitenkin lauantaina ajettavaan ensimmäiseen finaaliin.

Ensimmäisen finaalin startti onnistui hyvin ja Valtteri pystyi pitämään sijoituksensa ensimmäisissä mutkissa.Turva-auto vieraili kilpailun aikana radalla kahdesti ja kummallakin kerralla Valen onnistui ohittaa edellä ajanut heti turva-auton poistuttua. Näin ruutulipulle toisena tiimikaveri Bianchin jälkeen.

Toiseen finaaliin Valtteri starttasi ruudusta 7. Lähtö meni hyvin ja hän onnistui ensimmäisellä kierroksella ohittamaan edellä ajavan, Valtteri tuli maaliin kuudentena.

"Tulos täältä tyydyttävä, koska tulihan tilille 9 sarjapistettä", kommentoi Valtteri viikonvaihdetta kisan jälkeen.

Norisring, Saksa 26.-28.6.2009Valtterilla vaikea viikonloppu Eurosarjan kolmannessa osakilpailussa

Aika-ajot ajettiin perjantaina. Hieman ennen aika-ajoja alkoi sataa kaatamalla, sadetta kesti vain tovin, mutta koko rata oli kauttaaltaan märkä.
Aika-ajon alussa ohitustilanteessa Valtterin ajolinjalla tuli hieman ahdasta ja hän kolaroi Cecotton kanssa sillä seurauksella, että eturipustukset pettivät. Remonttia sitten kesti lähes puolituntisen aika-ajon loppuun asti, joten aikaa kunnolliseen nopeaan kierrokseen ei ollut. Tuloksena lauantain finaaliin 19. lähtöruutu.

Lauantain ensimmäisessä finaalissa tuli heti toisessa mutkassa joukkokolari missä Hartley osui Valtterin auton takaosaan.Siinä sitten pyöriessä mahdollisuudet hyviin sijoituksiin hupenivat.Hän onnistui kuitenkin lopussa nousemaan sijalle 12.
Sunnuntain lähtö paikalta 12 onnistui hyvin ja Valtteri ohitti heti muutamia kilpakumppaneita, mutta  ensimmäisessä mutkassa liikenne lähes pysähtyi. Siitä sijoitus putosi  päälle 20. Kierroksella 7 Vale osui kaiteeseen ja joutui keskeyttämään.

Valtteri kommentoi seuraavasti: "Kyllä tämä kaikki alkoi silloin perjantain aika-ajoista. Jos niissä ei "rokkaa" niin tiedossa on kivisiä kilpailuja. On tää niin tasaista"

Ei pisteitä Norisringiltä, mutta kokemusta kuitenkin tuli katuradalta ja vaikeista olosuhteista. Tämän kokemuksen merkitys on varmasti arvokasta tulevissa osakilpailuissa.

Zandvoort, Hollanti 14.6.2009 F3 Masters: Valtteri voittoon

Suomalainen F3-pari Valtteri Bottas - Mika Mäki kirjoitti sunnuntaina Hollannin Zandvoortissa jälleen uuden luvun formula-autoilun historiaan ottamalla kaksoisvoiton Euroopan tärkeimmässä F3 Masters -kilpailussa.
 Kaksikko oli täysin ylivoimainen, seuraaviksi sijoittuneet luokan kuuluisuudet Stefano Coletti ja Jules Bianchi jäivät heistä lähes 20 sekuntia 25 kierroksen kilpailussa.
Villähteeläiselle Bottakselle ja ART-tallin Dallaralle merkittiin myös kisan nopein kierros.
Kolmannen suomalaisen kuljettajan Atte Mustosen matka päättyi jo yhdeksän kierroksen keskeytykseen.

Aiempina vuosina samaisen kilpailun ovat voittaneet mm. David Coulthard ja Lewis Hamilton.

Valtteri kommentoi kisan kulkua seuraavasti:
"Kisa oli rankka. Ehkä se näytti helpolta, mutta koko ajan piti puristaa täysillä. Onnistuin startissa ja sen jälkeen pystyin repimään riittävän eron Mikaan. Siitä eteepäin kontrolloin vain tilannetta. Tämä oli yksi kauden suurista tavoitteistani ja se on nyt saavutettu! Tiimi teki loistavaa ja virheetöntä työtä koko viikonlopun, joten suuri kiitos heille kaikille!"

Lausitzring, Saksa 30.-31.5.2009

Valtterille ensimmäinen paalupaikka
Perjantain testit sujuivat hyvin. Autoon löydettiin hyvät säädöt, samoin sektoriajat lupasivat hyvää lauantain aika-ajoihin. Yön aikana oli satanut ja rata oli lauantai-aamuna varikolle tultaessa vielä hieman kostea. Aika-ajot päästiin kuitenkin ajamaan jatkuvasti kuivuvalla radalla, oli ajettava jatkuvasti, koska sadepilvet olivat arvaamattoman näköisiä. Tiimi teki loistavaa työtä haastavissa olosuhteissa ja se mahdollisti formula 3-uran ensimmäisen paalupaikan noin 0,4 sekunnin erolla toiseksi nopeimpaan tiimikaveri Jules Bianchiin!

Valtterille uran ensimmäiset pisteet kilpailun kakkossijalla
Lauantain finaalin startti onnistui hyvin ja Valtteri onnistui pitämään ensimmäisen sijan. Kilpailu oli hyvin kontrollisssa ja Bianchi pysyi noin 1 sekunnin päässä. Kuudennella kierroksella Vale teki pienen ajovirheen ja oli lipsauttaa ulos. Bianchi hyödynsi virheen ja ohitti hänet pääsuoran päässä. Maaliin tultiin myös tässä järjestyksessä.

"Lipsautin melkein pihalle tuolla takana, siinä kanttarellin päällä oli kosteutta ja tuli pikkasen ohjelmaa. Onneksi pääsin siitä jatkamaan, mutta voiton se tästä kilpailusta maksoi", kertoi Valtteri.

Sunnuntain finaaliin kahdeksan ensimmäistä lauantailta lähtevät käännetyssä järjestyksessä ja Valtteri starttasi 7 ruudusta,mutta hieman liian aikaisin. Tuomaristo langetti siitä varikon läpiajo-rangaistuksen. Hän oli kilpailussa tässä vaiheessa toisena ja putosi siitä päälle 20 sijan nousten kuitenkin 40 minuutin kilpailussa sijalle 13.

"Oma huolimattomuusvirhe lähdössä. Halusin vähän liian nopeasti kärkeen. Tiimikaveri Julesille taisi tulla samanlainen rangaistus. Täytyy jatkossa olla huolellisempi. Harmi, sillä auto tuntui myös tänään nopealta", kertoi Valtteri.

Seuraava kisa ajetaan 13-14.6. Hollannin Zandvoortissa. Kyseessä on formula 3 Masters-kilpailu, jossa ovat mukana esim. Englannin formula 3 -kuljettajat. Kilpailu ajetaan "kerrasta poikki"-systeemillä eikä se ole Eurosarjan osakilpailu.

Hockenheim, Saksa 16.-17.5.2009

Valtterin Formula 3 -ura alkoi virallisesti tällä kilpailulla.

Perjantain testeissä ajettiin aamupäivällä 1,5 tunnin ja iltapäivällä 1,0 tunnin jaksot. Vauhti oli kohtalaista, muttei aivan kärkivauhtia. Valtterilla eroa kärkeen n. 0,8 sekuntia, mutta tiedettiin, mistä kiikastaa ja odotukset olivat positiiviset lauantain aika-ajoihin.

Formula 3:n aika-ajot ovat puolen tunnin mittaiset ja varikolla voi käydä säädättämässä autoa sekä hakea toiset viikonlopuksi annetut uudet renkaat silloin kun kuljettaja katsoo sen aiheelliseksi. Valtteri oli aika-ajon 8. nopein noin 0,7 sekunnin erolla kärkeen.

Lauantain fiinaalin startissa oli usealla kuljettajalla ongelmia ennen lähtöä ja vasta kolmannella yrityksellä päästiin ajamaan kilpaa. Pahaksi onneksi Valtterilla sammui auto lähtöruutuun, kun oltiin lähdössä toistamiseen lämmittelykierrokselle. Akun virta ei enää riittänyt startaamiseen. Toimitsijat joutuivat työntämään hänet käyntiin, mikä ei ole sallittua, joten hänen oli tultava ensimmäiseltä kierrokselta sisään. Kilpailu oli siinä ja sunnuntain finaaliin viimeinen lähtöruutu.

"Olin huolimaton, kun lähdettiin toistamiseen lämmittelykierrokselle ja sammutin auton ruutuun. Noita on vaikea joskus saada käyntiin, jos sammuvat täysiltä kierroksilta.. harmittaa", kertoi Valtteri.

Sunnuntain finaalin startti onnistui hyvin ja Valtterin onnistui lähdössä ohittaa muutama kilpakumppani, mutta toisessa mutkassa tuli edessä hässäkkää, jota hän ei ehtinyt väistää ja auton nokka kärsi vaurioita. Varikkokäynti vei aikaa ja hän jäi kärjelle noin yhden kierroksen ollen lopputuloksissa 16.

"En mahtanut mitään, kun edessä alkoi rytistä ja oli mahdoton väistää. Tulihan kokemusta 40 minuuttia finaalista", kertoi Valtteri.

TESTIT Estoril, Portugali 18.-19.3 ja Valencia, Espanja 23.-24.3.2009

Kauden kaksi virallista formula 3 eurosarjan kahden päivän testirupeamaa on takana.

Motivaatio kuljettajilla oli huipussaan, olihan ajamatonta kautta takana noin kolmisen kuukautta. Estorillissa tiimi kokeili ensimmäisenä päivänä runsaasti eri säätöjä ja ajamista oli paljon.

Toisen päivän aamupäivällä sama tahti jatkui, mutta iltapäivällä kaikki hyväksi todettu sitten laitettiin pakettiin, tuloksena iltapäivän koko porukan kolmanneksi nopein aika 0,1 sek kärkeen.

Valencian testit olivat ensimmäisen päivän osalta samanlaiset, paljon kilometrejä ja erilaisilla säädöillä. Toisen päivän aamupäivällä Valtteri käytti uudet renkaat, koska aamupäivät ovat yleensä olosuhteiden osalta nopeimpia lämpimällä rata-alueella. Tuloksena 8. nopein aika n. 0,9 sek kärkeen. Tulos syntyi kuitenkinvasta kolmannella yrittämällä. Kahdella aikaisemmalla hänen juuri ollessaan nopeimmalla kierroksella testit keskeytettiin radalla sattuneiden ulosajojen johdosta, joten luonnollisesti paras pito oli jo pois renkaista.

"Oli mukava päästä pitkästä aikaa tositoimiin, ajamista ja testaamista tuli paljon, mikä taas sopii minulle, koska  nyt päästiin ajamaan lämpimissä ja kuivissa olosuhteissa. Testit menivät osaltani hyvin, ei teknisiä ongelmia enkä tehnyt virheitä, mikä mahdollisti kaikkien suunniteltujen ohjelmien läpiviennin ", kertoo Valtteri.

Kauden alkuun on vielä n. 1,5 kuukautta ja testit jatkuvat seuraavaksi Ranskan Nogarossa, ajankohta varmistunee muutaman viikon sisällä.

BOTTAS AJAA KAUDELLA 2009 RANSKALAISESSA ART GRAND PRIX -TALLISSA FORMULA 3 EURO -SARJAA

ART Grand Prix / Ranska on voittanut Euroopan mestaruuden 5 kertaa peräkkäin. Valtterin tulevat tiimikaverit ovat: Jules Bianchi (Ranska), Adrien Tambay (Ranska) ja  Esteban Gutierrez (Meksiko)

Formula 3 Euro-sarja -ajetaan samana kilpailuviikonloppuna DTM-sarjan kanssa. Aika-ajot ajetaan perjantaisin, ensimmäinen finaali lauantaina ja toinen sunnuntaina. Urheilukanava televisioi kisalähetykset suorina Suomessa.

Lisää aiheesta voi lukea F3 -sarjan omilta sivuilta (englanniksi).

SUUNNITELMAT KAUDELLE 2009

Valtteri Bottaksen kauden 2009 suunnitelmiin kuuluu ajaa Formula 3:n Euro-sarja ja siihen valmistautuminen on kovassa vauhdissa.

27.10.2008 Hockenheim, Saksa
Valtteri testasi ensimmäisen kerran Formula 3:a Saksan Hockenheimissa. Testit ajettiin 27.10. ja tuntumaa uuteen kilpuriin tuli roppakaupalla sateisella ja kylmällä Hockenheimringillä. Hän ajoi testin saksalaisen Mucke Motorsport tiimissä. Tiimi oli testipäivään tyytyväinen.

5.11.2008 Magny-Cours, Ranska
Seuraava testi ajettiin 5.11 Ranskan Magny-Coursin radalla, ranskalaisen ART-Grand Prix tiimin autolla.
Valtteri oli radalla ensimmäistä kertaa, mutta oppi nopeasti radan hienoudet ja oli jo aamupäivällä tiimin toista kuljettajaa sateella hieman nopeampi. Iltapäivän lopuksi oli n. 45 minuuttia kuivaa ja silloin hän oli hieman tiimissä samaan aikaan testannutta Jules Bianchia hitaampi.

20.11.2008 Dijon, Ranska
ART-tiimin testit jatkuivat 20.11 Ranskan Dijonissa. Rata oli jälleen Valtterille uusi ja hän oli aamupäivällä tiimissä samaan aikaan testanneita Bianchia ja Vietorista hieman hitaampi. Iltapäivällä alkoivat  Dijonin mutkat taittua ja hän oli n. 0,2 sekuntia Bianchia sekä Vietorista nopeampi. Tiimi oli päivään tyytyväinen, koska olihan se hänen ensimmäinen kuivalla ajettu Formula 3 testinsä ja taakse jäivät jo yhden kauden Euro-sarjassa kilpailleet kuljettajat.

26.-27.11.2008 Le Mans, Ranska
Seuraavan kerran ART-tiimi testasi 26-27.11 Ranskan Le Mansissa. Paikalla oli mm. Englannin Formula Renault 2.0 mestari Adam Cristodolou. Valtteri oli kuivalla ajetun ensimmäisen testipäivän nopein n. 1,0 sekunnin erolla muihin, ajaen uusilla renkailla 0,2 sekuntia alle kesän Euro-sarjan paaluajan.

Toinen testipäivä ajettiin aamupäivällä kuivalla ja Valtteri paransi vielä parasta aikaansa 0,6 sekunnilla, ollen
muita yli 1,0 sek nopeampi. Iltapäivä ajettiin tihkusateessa ja hän oli muita n.3,0 sek nopeampi. Tiimi oli tähänkin testipäivään tyytyväinen.

"Formula 3:n on hieno auto ajaa. Siinä on kunnon siivet sekä aerodynamiikka ja jarrut ovat paremmat kuin Formula Renaultissa, sitä on nautinto ajaa", kertoo Valtteri. "ART-Grand Prix on viime vuosina voittanut useita Euroopan mestaruuksia, joten se on vaihtoehto numero yksi valittaessa kauden 2009 tiimiä", jatkaa Valtteri.

KAUSI 2008

EUROCUP -finaali Barcelona Espanja 18.-19.10.2008. Bottas varmisti EUROCUP-sarjan voiton!

Valtteri Bottas varmisti kauden viimeisessä Formula Renault 2.0-luokan Eurocupin osakilpailussa sarjan mestaruuden.

Barcelonassa ajetussa osakilpailussa Bottas voitti lauantain kilpailun ja sijoittui sunnuntaina yöllä iskeneestä vatsataudista huolimatta neljänneksi. Eurocupin pisteissä Bottaksen jälkeen seuraaviksi sijoittuivat Daniel Ricciardo ja Andrea Caldarelli.
- Viikonloppu kruunasi hienon kauden, viisi osakilpailua tällä kaudella voittanut Bottas myhäili.
- Iso kiitos menestyksestä kuuluu loistavalle tiimille ja tukijoukoille, ensi kaudella Formula 3 –luokan World series -sarjaan tähyävä tuplamestari totesi.

Saksalaisessa Motopark Academyssa kuluvan kauden ajanut Bottas testaa lähiviikkoina sekä ranskalaisen että saksalaisen Formula 3 -tallin kalustoa. Lopullinen tallivalinta varmistunee marraskuun puoliväliin mennessä. Testien välissä Bottas suorittaa asepalvelustaan Lahden Hennalassa puolustusvoimien urheilujoukoissa.

- Formula kolmosiin siirtyminen on looginen askel uralla ja se noudattaa suunnitelmaa, joka on lyöty lukkoon jo vuosia sitten, Bottas sanoo viitaten tavoitteeseensa nousta Formula ykkösiin joko testi- tai kilpakuljettajaksi vuoteen 2011 mennessä.

2. finaali NEC - Spa Belgia 5.10.2008Bottas varmisti NEC-sarjan voiton toisen finaalin ykkössijalla!

Valtteri voitti sunnuntaina ajetun NEC Span toisen ja samalla kauden viimeisen finaalin. Kisan aikana satoi paljon ja kilpailu startattiin turva-auton takaa. Kilpailu sujui ongelmitta, vaikka radalla oli paikoittain hyvin märkää. Voitollaan Vale varmistin samalla kauden NEC-mestaruuden.

Aika-ajot ja 1. finaali NEC - Spa Belgia 4.10.2008 Bottakselle jälleen finaalivoitto!

Valtteri ajoi lauantaina NEC Span aika-ajoissa ensimmäisen finaalin toiseen ja toisen finaalin ensimmäiseen lähtöruutuun.

Myös ensimmäinen finaali ajettiin perjantaina. Vale voitti kilpailun ennen paalulta lähtenyttä Tobias Hegewaldia ja Da Costaa. Turva-auto vieraili radalla kahdesti ja se hieman helpotti urakkaa ohitusyrityksissä Hegewaldista.

Eurocup race 2 Estoril Portugali 28.9.-08Bottas ajoi jälleen voittoon!

Vale voitti sunnuntaina ajetun Estorilin toisen finaalin. Hän starttasi paalulta ja johti kilpailua lähdöstä ruutulipulle. Tiimille kuuluu suuri kiitos tästä voitosta. Bottas johtaa nyt yhdellä pisteellä Eurocup-sarjaa, kun kaksi finaalia on ajamatta. Seuraava ja viimeinen osakilpailu ajetaan 3 viikon kuluttua Espanjan Barcelonassa.

Aika-ajot/Superpole/race 1. 27.9.-08

Valtteri oli perjantaina ajettujen aika-ajojen ensimmäinen. Superpolessa Bottas ajoi toiseksi ja ensimmäiseksi.

Ensimmäinen finaali ajettiin myös perjantaina ja Vale sijoittui siinä kolmanneksi. Hän hävisi voittajalle 2,5 sek. Bottas yritti heti ensimmäisessä mutkassa ohitusta Ricciardosta, mutta ei aivan siinä onnistunut. Kilpailun alussa myös turva-auto vieraili radalla ja heti sen poistuttua Valtteri yritti toistamiseen ohi Ricciardosta ja sen seurauksena putosi kolmanneksi. Ohitusta kannatti kuitenkin yrittää, sillä kilpailun alussa Bottas oli häntä nopeampi.

Testit 25.-26.9.-08
Valtteri oli torstaina ajettujen Estorilin Eurocup-testien nopein 0,2 sek erolla seuraavaan.

Eurocup - Le Mans, Ranska 2. finaali 7.9.2008Jälleen voitto Valtterille!

Valtteri voitti sunnuntaina ajetun toisen eurocup-finaalin Ranskan Le Mansissa. Lähtö onnistui hyvin ja Vale johti kuivalla ajettua kilpailua lähdöstä maaliin. Tiimi antoi jälleen kerran Bottkasen käyttöön auton, jolla pystyy voittamaan!

1. Finaali 6.9.2008

Bottas oli ajetun Ranskan Le Mansin Eurocupin ensimmäisen finaalin kolmas. Turva-auto vieraili radalla heti ensimmäisen kierroksen jälkeen ja Vale oli hieman aikaisemmin noussut toiseksi. Turva-auton poistuttua varikolle Valttteri putosi neljänneksi, kun yhdessä mutkassa tuli vähän ahdasta. Bottas onnistui kuitenkin nousemaan lopussa kolmanneksi. Valtterin autoon vaihdettiin tälle päivälle uusi moottori, sillä eilisessä superpolessa edellisestä moottorista olivat vedet poissa jonkin aikaa. Jäähdyttimestä oli mennyt kivi läpi ja tälle päivälle ei haluttu ottaa turhia riskejä.

Eurocup - Le Mans, Ranska Superpole 5.9.2008

Valtteri ajoi  Ranskan Le Mansin Eurocupin Superpolessa kolmanneksi ja paalulle.
Varsinaisessa aika-ajossa oli ongelmia renkaiden kanssa, mutta ne saatiin selvitettyä viimeiseen koitokseen. Olosuhteet olivat aluksi märät, mutta kuivuivat Superpoleen. Tiimi teki koko päivän hyvää ja virheetöntä työtä.

Nürburgring Saksa: kisaviikonlopun yhteenveto: Bottakselle miltei täyspotti!

Bottaksella sekä koko tiimillä oli suhteellisen rankka viikonloppu. Ohjelmassa neljät aika-ajot sekä neljä finaalia, kun viikonlopun aikana ajettiin sekä EURO- että NEC-sarjan startit. Valtteri voi olla tulokseen tyytyväinen, sillä koko viikonlopun saldona oli neljässä finaalilähdössä 3 voittoa ja yksi kakkossija! Valtterin mukaan tiimi teki loistavaa ja virheetöntä työtä, joten suuri osa voitoista kuuluu heille. Tiimi hoiti koko kahden sarjan kisaviikonlopun kovan urakan ilman yhtäkään virhettä - ja hymyssä suin!

 

NEC Nürburgring Saksa 31.8.08. Tuplavoitto NEC-sarjan finaalistarteissa Valtterille!

Bottas onnistui molemmissa lauantain aika-ajoissa ja ajoi paalulle molempiin sunnuntaina ajettaviin finaaleihin.
Ensimmäisen finaalin lähtö onnistui Valen osalta täydellisesti ja hän sai heti eroa muihin.
Valtteri voitti finaalin varsin ylivoimaisesti.
Toisen finaalin startti ei mennyt oikein putkeen ja Bottas putosi ensimmäisellä kierroksella neljänneksi, mutta nousi kuitenkin nopeasti toiseksi. Ja kun kisaa johtava Hegewald oli ajettu kiinni, myös hänen ohittamisensa  sujui nopeasti. Valtteri voitti myös 2. finaalin melko reilusti.

Eurocup Nürburgring Saksa 30.8.08. Eurocup-finaaleista kakkossija ja voitto!

Vale onnistui molemmissa Eurocupin aika-ajoissa ja aika oikeutti ensimmäisen finaalin toiseen ja toisen finaalin ensimmäiseen lähtöruutuun.
Ensimmäisen finaalin lähtöruudussa oli hieman ahdasta Merhin kanssa, mutta Bottas sijoittui finaalissa hienosti toiseksi.
Toinen finaali ajettiin sunnuntaina. Valtteri sai hyvän lähdön ja teki tasaisesti eroa muihin kuljettajiin. Bottas voitti finaalin melko selvästi.

Eurocup Nürburgring Saksa. Viralliset testit 29.8.08

Bottaksen tiimi onnistui tänään testijaksossa löytämään hyvät säädöt ja he saivat vietyä testijakson läpi aivan kuten olivat suunnitelleet.

NEC Zolder Belgia, 2. finaali 10.8.2008 Valtterin epäonni jatkui Belgiassa.

Valtteri joutui keskeyttämään sunnuntaina myös Zolderin toisen NEC-finaalin sijalta viisi. Hänellä oli lähdössä ongelmia ja auto meinasi sammua viivalle, kun Vale nosti kytkimen hieman liian nopeasti. Bottas putosi viimeiseksi, mutta nousi nopeasti sijalle viisi, kunnes teki ajovirheen ja ajoi ulos yrittäessään ohittaa Da Costaa. Hän oli kuitenkin sateella ajetun kilpailun nopein.

NEC Zolder Belgia, 1. finaali 9.8.2008

Valtteri keskeytti lauantaina ajetun Zolderin ensimmäisen NEC-finaalin.
Hän johti kilpailua n. 8 sekunnilla, kun 7 kierrosta oli ajamatta. Keskeytyksen syy oli eturipustuksen pettäminen jarrutuksessa, jossa vauhtia oli n. 200 km/h.

NEC Zolder Belgia, aika-ajot 8.8.2008

Bottas ajoi perjantaina Belgian Zolderissa paalupaikat lauantaina ja sunnuntaina ajettaviin NEC-finaaleihin.
Aika-ajot ajettiin sateen jälkeen kuivuvalla radalla. 
Vale onnistui aivan aika-ajon lopussa ajamaan kaksi nopeaa paaluihin oikeuttavaa aikaa, vaikka lipsautti yhdessä shikaanissa pitkäksi vähän aikaisemmin.

NEC Assen, 2. finaali 3.8.2008. Valen voittoputki jatkuu!

Bottas oli jälleen nopein sunnuntaina ajetussa toisessa NEC Assen finaalissa.
Lähtö onnistui hyvin ja Valtteri sai heti alussa eroa muihin.
än ajoi puoleen väliin kisaa täysillä ja lopussa hieman rauhoitti ajamista, kun peileissä ei enää näkynyt ketään.
Tiimi teki loistavaa työtä ja suuri kiitos kuuluu Valtterin mukaan heille sekä myös kaikille tukijoille.

NEC, Assen, 1. finaali 2.8.2008. Valtteri voitti jälleen.

Valtteri voitti lauantaina ajetun NEC/Assen ensimmäisen finaalin.
Turva-auto vieraili radalla kahdesti kolareista johtuen ja kovinkaan montaa kierrosta ei ehditty ajaa kilpaa.
Toinen finaali ajetaan sunnuntaina iltapäivällä.

NEC, Assen Hollanti, aika-ajot 1.8.2008

Valtteri oli perjantaiaamun testien nopein ja onnistui myös molemmissa päivän aika-ajoissa.
Tiimi teki jälleen virheetöntä työtä, vaikka aamun testit ajettiin vaihtelevissa olosuhteissa.
Finaalit ajetaan lauantaina ja sunnuntaina.

Eurocup Hungaroring 4. - 6.7.2008

Valtteri oli perjantaina molempien aika-ajojen kolmas. Eroa kärkeen oli n. 0,25 sek. Aika-ajojen jälkeisessä katsastuksessa Valen auton vauhtipyörä todettiin 18g liian kevyeksi, joten aika-ajosuoritus hylättiin. Valtteri joutui lauantaiaamuna ajamaan karsintakilpailun, jossa sijoittui toiseksi.
Bottas starttasi kilpailuun viimeisestä lähtöruudusta. Lähtöpaikka molempiin kilpailuihin oli 25. lähtöruutu.
Ensimmäisessä finaalissa lauantaina Vale menetti ensimmäisien kierroksien aikana etusiiven ja joutui keskeyttämään kilpailun.

Toinen finaali ajettiin sunnuntaina ja Valtterin tarkoitus oli ajaa vielä pisteille. Hän onnistuikin ensimmäisten kierrosten aikana nousemaan 16. parhaan joukkoon, mutta kärki oli luonnollisesti jo karannut ja sijoitus maalissa oli 13.
Bottas on nyt pisteissä kolmantena ja kärki hieman karussa, mutta tiimi uskoo, että heidän saavuttamisenssa on täysin mahdollista. Kilpailustartteja on vielä jäljellä 8.

Eurocup Hungaroring, testit 3.7.2008

Valteri oli ajettujen Eurocup-testien toiseksi nopein. Talli kokeili paljon eri säätöjä ja loppupäivästä auto alkoi tuntua hyvältä. Tiimi teki hyvää ja virheetöntä työtä, he saivat päivästä irti sen mitä halusivat. Testit ajettiin todella lämpimissä olosuhteissa. Unkarin Hungaroringin rata-alue kylpi lähes+35oC helteessä.
Perjantain testeihin ja aika-ajoihin on luvassa samanlaiset olosuhteet.

15.6.06 NEC Alastaro, Suomi 2. kisa. Valtteri Bottas jatkoi voittokulkuaan Alastarossa

 

Valtteri voitti myös sunnuntain kisan ylivoimaisesti NEC-sarjan osakilpailussa!Paikalla siivittämässä Bottasta kotikisan voittoon oli myös iso joukko kotimaisten sponsorien edustajia, jotka olivat luonnollisesti erittäin tyytyväisiä suojattinsa suorituksiin radalla.

Kisan viisi parasta:
1. Bottas, Motopark Academy 23.05.914
2. Da Costa, Motopark Academy +5.410
3. Hegewald, M.A. ADAC Mittelrhein +5.855
4. Jokinen, Motopark Academy +10.341
5. Maximilian, GU Racing +14.803

Ylen nettisivujen Urheilu-uutisissa kisasta kerrottiin seuraavaa:
Suomen Valtteri Bottas hallitsi ylivoimaisesti SM-ratasarjan Alastaron osakilpailussa vierailevan Formula Renault 2.0 Northern European Cupin (NEC) kolmatta kilpailuviikonloppua. Molemmat Alastaron moottoriradalla käydyt kilpailut päättyivät Bottaksen voittoon.

Kuuden ajetun kilpailulähdön jälkeen suomalaiskuljettaja johtaa Formula Renault NEC -sarjaa maksimipistein.

Bottas hallitsi Alastarolla ajettua NEC-sarjan kolmannen kisaviikonlopun toista kilpailua lähes alusta loppuun. Bottaksen jälkeen toiseksi ajoi Portugalin Antonio Felix Da Costa ja kolmanneksi kaasutteli yhdeksännestä lähtöruudusta startannut saksalainen Tobias Hegewald.
- Ajoin samalla taktiikalla kuin eilen ja se toimi. Puoleen väliin saakka ajoin täysillä ja loppuajan pyrin ajamaan varmistellen sijoitukseni, Bottas kertasi kilpailun kulkua.

Täydellä pistemäärällä Formula Renault NEC -sarjaa johtava Bottas on erittäin tyytyväinen kauden alkuunsa.
- Kauden alku on ollut täydellinen: kuusi lähtöä ajettu ja koossa on maksimipisteet. Toivottavasti kausi jatkuu samaan malliin, myhäili Bottas voittajahaastattelussa.

14.6.06 NEC Alastaro, Suomi 1. kisa.Valtteri Bottas hallitsi ylivoimaisesti Formula Renault 2.0 Northern European Cupin (NEC) ensimmäistä kilpailupäivää.

Jo aamun ensimmäisissä aika-ajoissa NEC-sarjaa johtava Bottas saavutti paalupaikan ajaen samalla epävirallisen rataennätyksen. Iltapäivän kilpailun villähteläinen Bottas kuittasi nimiinsä ylivoimaiseen tyyliin.

Täydellä pistemäärällä Formula Renault NEC -sarjaa johtava Bottas oli tyytyväinen päivän suorituksiinsa:

- Sekä auto että kuski olivat tänään vedossa. Sain tänään älyttömän hyvän lähdön, ja noin puoleen väliin saakka vedin ihan täysillä. Eipä tuossa loppukisassakaan aika käynyt pitkäksi, naureskeli tyytyväinen voittaja kisan jälkeen.

8.6.2008 | Eurocup Silverstone, race 2. Bottas kakkonen hiuksenhienolla erolla voittajaan!

Valtteri oli sunnuntaina toinen Silverstonen Eurocupin toisessa finaalissa.Hän johti kilpailua viimeiselle kierrokselle asti, mutta Australian Ricciardo onnistui ohittamaan hänet lopussa. Vale hävisi auton mitalla. Bottas on sijoitukseensa suhteellisen tyytyväinen, koska hän nousi lauantain voitollaan ja tämän päivän toisella sijalla sarjan kakkoseksi, heti Ricciardon jälkeen. Kuten kuvasta näkyy, Bottaksen hyvät sijoitukset alkukauden kisoissa ovat herättäneet myös mediassa suuren kiinnostuksen suomalaiskuskiin.

7.6.2008 | Eurocup Silverstone, race 1. Valtteri Bottas voitti ensimmäisen finaalin!

 

Hän sai hyvän startin ja onnistui kasvattamaan eroa muihin heti ensimmäisellä kierroksella.Kilpailu sujui Valen osalta ilman virheitä ja maalissa ero muihin oli peräti n. 13 sek.Bottaksen tiimi teki hyvää työtä ja Valella oli hyvä auto, joka mahdollisti voiton.
Huomenna Bottas pyrkii samaan tulokseen myös toisessa finaalissa, johon hän starttaa niin ikään paalupaikalta.

6.6.2008 | Eurocup Silverstone, viralliset testit Bottas oli jälleen kummankin testijakson nopein.

Aamupäivällä omassa ryhmässään 1,1 sek ja toisessakin ryhmässä olisi ollut 0,8 sek muita nopeampi. Iltapäivällä hän ajoi taas 1,1 sek pohjat omassa ryhmässään ja toisessa olisi ollut n. 0,5 sek muita nopeampi. Tästä on hyvä lähteä huomisiin aika-ajoihin.

6.6.2008 | Eurocup Silverstone, testit Valtteri oli molempien 1,5 h kestävien testien nopein.

Ensimmäisessä 0,3 sek ja toisessa 0,5 sek erolla seuraavaan.
Rata Silverstonessa on pitkä (5,1 km) ja Valen mukaan on nautinto kiihdyttää ulos nopeista mutkista. Tiimi teki jälleen kerran hienoa työtä ja sai autosta hyvän ajettavan. Huomenna on vielä kaksi 0,5 h mittaista testiä ja lauantaina aloitellaan aika-ajoilla.

Valtteri voittoon molemmissa lähdöissä!01.06.2008 | NEC, Zandvoort, finaalit

Vale voitti sunnuntain molemmat finaalit. Eroa seuraavaan ei tullut kovinkaan paljon.
Ensimmäisessä finaalissa vieraili turva-autokin radalla, mikä hieman tiivisti porukkaa.
Toisessa finaalissa Valtteri joutui todella laittamaan parastaan, koska tiimikaveri Tobias Hegewald ajoi myös loistavaa kisaa.
Bottas onnistui kuitenkin pitämään hänet takanaan ja maalissa eroa oli 0,888 sek.
Voitot Zandvoortissa vahvistivat Bottaksen johtoa NEC-sarjassa. Kiitos kuuluu myös tiimille, joka antoi Valtterille auton, jolla pystyi ajamaan voitosta.

31.05.2008 | NEC, Zandvoort, aika-ajot

Valtteri onnistui lauantaina kummassakin NEC/Zandvoort aika-ajossa ja ajoi paalulle kumpaankin sunnuntaina ajettavaan finaaliin. Ensimmäisessä aika-ajossa oli dramatiikkaa, kun radalle tulivat punaiset liput vain 4 min ennen aika-ajojen loppumista, Valella ei tällöin vielä ollut aikaa. Hän onnistui kuitenkin lopussa.
Toisessa ei ollut isompia ongelmia ja Bottas onnistui ajamaan kaksi suhteellisen nopeaa kierrosta.

Eurocup Spa, 2. kisa 4.5.2008. Valtterilla epäonnea Span toisessa startissa.

Startissa paalulta lähteneen Valen auto nytkähti hieman ennen lähtövalojen sammumista. Hän sai radiolla tiimipäälliköltä heti tiedon mahdollisesta varikon läpiajorangaistuksesta ja sen välttämiseksi Valtteri päästi muutaman auton ohi. Kilpailun johto langetti kuitenkin tuomion, kun 3 kierrosta oli kilpailusta ajamatta, siinä vaiheessa Valtteri oli viidentenä. Käytännössä kilpailu oli siinä ja maalissa Valtterin sijoitus oli 27. Harmillista, mutta sarja on vasta alussa ja kaikki on vielä mahdollista, kun 6 kilpailua on yhä ajamatta.

Eurocup Spa, 1. kisa 3.5.2008. Vale ajoi jälleen palkintopallille!

Vale sai kohtalaisen startin ja Ricciardo onnistui ohittamaan hänet ensimmäisellä kierroksella. Valtteri yritti hänestä ohi heti seuraavalla kierroksella mäen päällä olevassa shikaanissa,mutta moottori meni kuitenkin samaan aikaan rajoittimelle ja Bottas jäi vähän toisten jalkoihin. Vale onnistui kuitenkin lopussa nousemaan kolmanneksi.

Eurocup Spa, Belgia 1. aika-ajo 2.5.2008. Valtterin Eurocup urakka alkaa Span radalta.

Vale onnistui hyvin ensimmäisessä aika-ajossa, myös toiseksi paras kierros olisi riittänyt kärkeen. Olosuhteet olivat vaihtelevat, kuten Spassa yleensä. Perjantaina sattui kuitenkin aika-ajo kuivalle radalle.

NEC, Hockenheim, 2. finaali 27.04.2008. VALTTERI BOTTAS YLIVOIMAINEN NEC-SARJAN HOCKENHEIMIN OSAKILPAILUSSA!

Valtteri voitti myös toisen finaalin.

2. Finaali, tulokset

  • 1. Bottas 25.22.937
  • 2. Dusseldorp 25.51.678 +28.741
  • 3. Jokinen 25.57.164 +34.227

Vale sai hyvän lähdön ja onnistui heti tekemään eroa takana lähteneisiin Tanskan Johan Jokiseen ja Saksan Tobias Hegewaldiin. Oli hienoa, että Valtteri ajoi voittoon myös sunnuntain finaalissa. Ero kakkoseksi tulleeseen on vakuuttava. Suuri kiitos voitosta kuuluu tiimille, he tekivät ammattitaitoista ja virheetöntä työtä koko viikonlopun ajan.

NEC, Hockenheim, 1. finaali 26.04.2008

Valtteri voitti ensimmäisen finaalin. Hän sai hyvän startin ja tuli ensimmäisenä ulos ensimmäisestä mutkasta. Tiimikaveri Tobias Hegewald tuli alussa lähelle, mutta hävisi peileistä, kun noin puolet kilpailusta oli ajettu.
Vale pyrki ajamaan koko kilpailun kovaa, jotta pysyisi rytmissä. Viimeiset 5 kierrosta kuitenkin hieman "varmistellen", koska ketään ei näkynyt takana ja eroa Hegewaldiin oli 14 sek.

NEC-kisa Hockenheim, aika-ajot 25.04.2008

Ensimmäisessä aika-ajossa Vale ajoi paalupaikalle sekunnin erolla seuraavaan. Toinen aika-ajo sujui samaan tahtiin ja Valtteri oli nopein 0,8 sekunnin erolla toiseen. Hän onnistui molemmissa aika-ajoissa ajamaan täydellisen kierroksen juuri silloin, kun rengas oli parhaimmillaan. Tiimi sai säädöt heti kohdalleen, vaikka startattiin kisaviikonloppuun ilman virallisia testejä, koska Eurocupin Le Mans -testit olivat samaan aikaan.

AIEMMISTA KAUSISTA

KAUSI 2007 NEC Hockenheim

KAUSI 2005: Cartingin MM -kisat Formula-A -luokka

 

 

KAUSI 2004: Pohjois-Euroopan mestaruus -karsinta 100 cc / ICA-junior -luokka